Alegeri prezidențiale. Alfred Bulai îl contrazice pe Marius Pieleanu

Bogdan Bolojan / 10 apr 2018 / 21:20

Sociologul Alfred Bulai îl contrazice pe Marius Pieleanu, referitor la șansele pe care Klaus Iohannis le are la viitoarele alegeri prezidențiale. 

Sociologul Marius Pieleanu a spus că în acest moment PNL-ul nu poate acumula mai mult de 1.5 milioane de voturi, ceea ce nu îl poate duce pe Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidențiale. Această afirmație a fost contrazisă de Alfred Bulai, într-un comentariu pentru www.stiridiaspora.ro care spune că actualul președinte al României va câștiga un nou mandat. 

"Dacă Iohannis candidează, câștigă alegerile. Punct. Nu poți vorbi de o fragmentare a dreptei dacă sunt câțiva tipi cu totul și cu totul periferici, care se pretind a fi pe dreapta. Nu va fi nici o dispersie a votului în primul tur pentru că PMP-ul va avea un candidat în nota partidului, pe la 5 %. Va rupe doar câteva procente. USR-ul va fi acolo, alături de noul partid al lui Cioloș. În 2000, atunci când a fost într-adevăr o dispersie a votului pe dreapta și așa a intrat Corneliu Vadim-Tudor în turul doi, se înfruntau doi candidați  puternici: Stolojan, fost prim-ministru-candidatul PNL, cu Mugur Isărescu. Erau doi oameni grei. Acum vor candida niște anonimi și Iohannis care este sprijinit de PNL și în care sunt investite toate speranțele dreptei. Nu va fi nici o problemă să intre în turul doi, după care dacă se va vota anti PSD, ca și până acum, nu va avea nici o problemă să câștige alegerile. La alegerile prezidențiale contează foarte mult diaspora, care votează candidați de dreapta și are o atitudine ostilă PSD-ului. Social-democrații nu au făcut nimic ca să cucearească Diaspora," a spus Alfred Bulai pentru stiridiaspora. 

Candidatul-surpriză nu are de unde să apară 

Sociologul spune că doar un candidat-surpriză ar mai putea schimba datele problemei, însă este o lipsă accentuată de personalități puternice pe dreapta. 

"Testul se va da la alegerile europarlamentare. Dacă Cioloș nu va reuși să facă pragul necesar accederii în Parlamentul European, iar ceilalți vor lua puține voturi, electoratul nu își va irosi voturile pe candidați care nu vor avea nici o șansă. Se vor pierde doar câteva procente, care nu vor fi decisive pentru dreapta. Ca să se schimbe datele problemei, ar trebui să apară un candidat cu notorietate,  așa cum au fost Băsescu sau Iohannis, dar ei au fost doi candidați care erau legitimați prin succes. Băsescu câștigase triumfal la Primăria București, iar Iohannis era în aceeași situație la Sibiu. Erau lideri de succes legitimați prin vot. Un eventual candidat surpriză ar trebui să fie unul cu notorietate, un primar într-un mare oraș din țară, dar nu se întrevede o astfel de persoană," a mai spus Alfred Bulai pentru stiridiaspora.

[citeste si]