Urmărește emisiunea live


Alegeri legislative în Polonia: Lech Walesa îi şochează pe polonezi cu poziţiile sale electorale contradictorii

Fostul preşedinte polonez Lech Walesa i-a şocat zilele acestea pe compatrioţii săi, retrăgându-şi sprijinul pentru principalul partid de opoziţie în alegerile legislative şi calificându-l drept 'trădător' pe Kornel Morawiecki, opozant anticomunist radical şi tatăl actualului premier, informează miercuri AFP.

Obişnuit al unor declaraţii răsunătoare şi uneori confuze, fostul lider al sindicatului Solidaritatea şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a venit duminica trecută la Varşovia, cu ochelari de soare cu tentă portocalie şi un tricou pe care era scris 'Constituţie', să-şi exprime sprijinul pentru Coaliţia Civică, principala formaţiune a opoziţiei, în timpul unei adunări electorale. Alegerile legislative ar urma să aibă loc duminică în Polonia.

El a început prin a anunţa, fără nicio surpriză, că va vota pentru această coaliţie, al cărei element principal este Platforma Civică (PO, centristă) şi prin a-l ataca pe 'perfidul' Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia din 2015. Însă apoi Walesa şi-a şocat audienţa, calificându-l drept 'trădător' pe Kornel Morawiecki, tatăl actualului premier conservator Mateusz Morawiecki, pentru că a fondat o organizaţie de opoziţie radicală, 'Solidaritate combatantă', concurenta sindicatului Solidaritatea.

Aceste declaraţii au fost prost primite, nu doar de către conservatori, ci şi de mai mulţi lideri ai opoziţiei, inclusiv preşedintele PO, Grzegorz Schetyna, care le-a calificat drept 'inacceptabile'. Fără a oferi vreo explicaţie, Walesa i-a cerut atunci PO pe Facebook să-l 'elibereze' de promisiunea de a vota pentru ea, declarând că el va susţine partidul conservator ţărănist PSL, acesta din urmă riscând să nu depăşească pragul electoral de 5%. Acest anunţ a surprins, pentru că unul dintre fiii lui Walesa, Jaroslaw, fost europarlamentar, este candidat în alegerile legislative la Gdansk (nord) pe listele PO. În cele din urmă, textul a fost retras de pe Facebook marţi, ceea ce pare să însemne că Walesa îşi va susţine totuşi fiul, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel