Alegeri Italia. Renzi - Berlusconi, decizie. Tensiuni în Peninsulă

Darius Muresan / 06 feb 2018 / 18:33
berlusconi dc
berlusconi dc

Liderii de centru-stânga şi centru-dreapta în campania pentru alegerile generale din Italia, Matteo Renzi şi Silvio Berlusconi, au exclus amândoi posibilitatea de formare a unei mari coaliţii, informează marţi dpa.

Majoritatea analiştilor afirmă că un acord stânga-dreapta este unul dintre cele mai probabile rezultate ale votului din 4 martie, în timp ce previziunile arată că în prezent niciun partid sau coaliţie nu ar obţine o majoritate absolută.

"Sunt de acord cu Silvio Berlusconi, este corect să ne întoarcem la urne dacă nu sunt întrunite condiţiile" pentru a forma un guvern, a declarat marţi Renzi la televiziunea de stat RAI.

Dacă ar fi apoi convocate alegeri anticipate pentru a rezolva un blocaj postelectoral, prim-ministrul în exerciţiu Paolo Gentiloni, un aliat al lui Renzi, ar rămâne probabil provizoriu în funcţie.

Renzi, un fost premier ce conduce Partidul Democrat (PD) de centru-stânga, aflat la putere, a răspuns astfel remarcilor făcute de Berlusconi la radioul RAI cu o zi înainte.

[citeste si]

"Chiar acum în Italia nu există nicio posibilitate pentru noi să intrăm în coaliţii, nici cu (Mişcarea) 5 Stele (M5S), nici cu Partidul Democrat", a declarat la rândul său Berlusconi. "Dacă centru-dreapta nu câştigă majoritatea, ne vom întoarce la vot", a adăugat el.

Blocul conservator al lui Berlusconi include Liga Nordului antiimigraţie şi un alt partid de extremă-dreaptă, Fraţii Italiei. Sondajele creditează această alianţă cu aproximativ 37% din voturi.

M5S antisistem şi o alianţă de centru-stânga condusă de PD se situează la 27-28% fiecare, potrivit unei medii a sondajelor realizate de site-ul Termometro Politico.