EXCLUSIV  Alegeri Italia. Remus Borza: Luigi di Maio, un ospătar de meserie, SCOR SPECTACULOS pentru Mișcarea Cinci Stele

Alegeri
Alegeri

Remus Borza a vorbit în cadrul emisiunii "Borza Analytica" despre lupta interesantă care a avut loc în cadrul alegerilor legislative din Italia, care s-a soldat cu o mare surpriză: un partid condus de un tânăr fără studii superioare, cu un slogan obscen, a reușit să învingă categoric celelalte partide. 

"A fost o mare surpriză la alegerile legislative din Italia, care arată deja o tendință în Europa: curentele eurosceptice, populiste sau de extremă dreapta sunt tot mai puternice. Uitați-vă în Austria, unde cancelarul Sebastian Kurz, un tânăr de 31 de ani, a fost forțat să coabiteze la guvernare cu extrema-dreaptă. Surpriza în Italia a produs-o tot un băiat de 31 de ani, Luigi di Maio, care nici nu are facultate, este ospătar de meserie. A obținut un scor istoric pentru Mișcărea 5 stele, respectiv de 32.7 %. Știți cu ce slogan a câștigat această formațiune populistă alegerile parlamentare? Cu "vaffanculo". E sinonim cu "f*ck you". Îmi e rușine să-l traduc. Acesta a fost sloganul oficial de campanie, care a cucerit milioane de italieni" a spus Remus Borza.

Tenacitatea lui Berlusconi cu Forza Italia și mutarea inspirată a lui Salvini 

Remus Borza a vorbit de asemenea și despre tenacitatea lui Silvio Berlusconi, dar și despre mutarea interesantă pe care fostul partid Liga Nordului a făcut-o, reușind să obțină voturi chiar și din partea mai săracă a Italiei, din sud, pe care nu demult, reprezentanții partidului o blamau. 

"Iată că se întâmplă și la case mai mari, acolo unde vorbim de o tradiție democratică, de o altă cultură: un partid populist, cu un slogan obscen care promite ca și Lenin să dea la toată lumea după nevoi și nu după posibilități, a luat aproape 33% din voturi. De cealaltă parte, Partidul Democrat condus de Matteo Renzi și care se află în prezent la guvernare, a doar obținut 18%. Este motivul pentru care premierul Renzi și-a anunțat demisia de la conducerea partidului anunțând totodată că PD va intra în opoziție. M-a surprins și tenacitatea și perseverența lui Silvio Berlusconi, un bătrânel de 81 de ani. Il Cavaliere sau Bunga-Bunga, cum îl satirizau ziarele de scandal din peninsulă, a obținut cu  Forza Italia 14 % din sufragii. Silvio Berlusconi este cea mai marcantă personalitate politică a Italiei ultimilor 30 de ani, fiind de trei ori prim-ministru între anii 1994-1996, 2001-2006 și 2008-2011. Deși Berlusconi a condus campania coaliției de dreapta, formată în jurul propriului partid, Forza Italia, din păcate pentru el, un alt partid din cadrul coaliției a obținut un scor mai bun. Liga, condusă de Matteo Salvini, succesoarea partidului Liga Nordului, a obținut 17.2%. După acest rezultat, Salvini revendică funcția de premier al guvernului italian. El a preluat Liga Nordului de la fondatorul acestui partid, Umberto Bossi, în 2013, când această formațiune care cerea separarea nordului bogat de sudul sărac al Italiei, a obținut doar 4%.  Salvini se va bate cu Di Maio pentru desemnarea ca prim-ministru al Italiei. 

Borza, întâlnire cu Luigi di Maio 

Deputatul independent relatează că l-a întâlnit personal pe Luigi di Maio, pe care îl descrie ca pe un tânăr șters, fără prea multe inițiative, dar care a reușit să surprindă pe toată lumea la alegerile din Italia. 

"Eu l-am cunoscut personal pe Luigi di Maio. Anul trecut, el era vicepreședintele parlamentului italian și activa în Comisia de Mediu. Eu eram președintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaților și am primit o delegație parlamentară din Italia din care făcea parte și di Maio. L-am perceput ca un tânăr destul de șters, dar foarte sociabil și volubil, mai ales după ce am băut cam vreun litru de pălincă de prune adusă de un coleg deputat de la Bihor. Nici în parlamentul italian nu a rupt gura târgului, unde în ultimii patru ani a avut o singură propunere legislativă. Cu atât este mai surprinzătoare ascensiunea lui și scorul istoric obținut de M5S," a completat Remus Borza.

Vezi răspunsul complet:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel