Alegeri Italia, criză. M5S, poziție: M-aș fi așteptat...

romani in Italia
romani in Italia

Luigi di Maio, liderul politic al Mişcării antisistem 5 Stele (M5S), devenită primul partid din Italia la parlamentarele de la 4 martie, a îndemnat celelalte formaţiuni "să avanseze propuneri pe diverse teme", relatează AFP. 

"Cred că italienii au dat un semnal puternic la 4 martie, a fost un vot (...) în care dreapta şi stânga nu mai există şi care a dat 32,5% din voturi pentru M5S", a declarat într-o conferinţă de presă Luigi di Maio, candidat la postul de şef al guvernului. 

"Aud în aceste zile că M5S doreşte să facă alianţă cu o forţă politică sau alta (...) Mai repede m-aş fi aşteptat ca forţele politice să intre în contact cu noi pe diverse teme în loc să reclame posturi ministeriale", a adăugat el. 

Cu 32,7% din voturi, M5S a devenit primul partid din Italia după alegeri, dar coaliţia condusă de Liga lui Matteo Salvini (extremă-dreaptă) s-a clasat pe primul loc cu 37%, în timp ce coaliţia de stânga a obţinut aproape 23%, din care 19% pentru Partidul Democrat (PD, la putere). Un rezultat care face ca niciunul din cele trei blocuri să nu poată guverna singur. 

[citeste si]

Matteo Renzi, care a demisionat de la conducerea PD, a refuzat orice acord cu învingătorii din alegeri, iar Matteo Salvini a afirmat marţi că obiectivul său este "a se ajunge la un guvern de centru-dreapta", excluzând de fapt orice acord cu M5S. 

"Dacă forţele politice nu au înţeles semnalul adresat de italieni, ele poate au nevoie de un semnal mai puternic, poate sunt pe punctul de a solicita întoarcerea la urne, ceea ce nu ne sperie", a mai spus Luigi di Maio.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel