Alegeri în Lituania: Un fost ministru şi un novice în politică se confruntă în turul al doilea al prezidenţialelor

Ștampile de vot pentru alegeri
Ștampile de vot pentru alegeri

Fostul ministru conservator al Finanţelor Ingrida Simonyte se clasează pe primul loc după primul tur al alegerilor prezidenţiale în Lituania şi îl înfruntă în turul al doilea, la 26 mai, pe economistul Gitanas Nauseda, un novice în politică.

Premierul Saulius Skvernelis (centru), învins duminică, a anunţat că demisionează la 12 iulie, data la care se încheie al doilea mandat al preşedintei în exerciţiu Dalia Grybauskaite.

Potrivit rezultatelor definitive, publicate luni dimineaţa, Simonyte a obţinut o victorie fragilă, cu 31,13% din voturile exprimate împotriva lui Nauseda (30,95%), iar Skvernelis s-a clasat al treilea (19,72%). ”Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au acceptat mesajul nostru, care spune că vrem un stat providenţă în Lituania şi că vrem mai multă pace politică”, a declarat Nauseda.

Campania, între bogaţi şi săraci



Campania prezidenţială a fost dominată de problema fracturii sociale între bogaţi şi săraci - care creşte în Lituania, în pofida unei creşteri economice solide. Cei trei favoriţi au afirmat că ei caută să atace această problemă.

"Nauseda are mai multe şanse să atragă voturi date altor candidaţi (în primul tur), mai ales de stânga”, a apreciat un analist de la Universitatea din Vilnius, Ramunas Vilpisauskas. În opinia sa, niciunul dintre candidaţi nu ar introduce schimbări radicale privind diplomaţia şi apărarea. ”Prin Nauseda, am putea să avem modificări tactice în comunicarea cu vecinii, însă linia strategică nu ar urma să se schimbe”, a mai declarat politologul pentru AFP. ”După primul tur, este evident că lituanienii au votat în favoarea continuităţii”.

Skvernelis nu a aşteptat rezultatul final al numărării voturilor pentru a-şi recunoaşte înfrângerea. ”Eşecul meu de a intra în turul doi reflectă estimarea mea ca om politic”, a declarat el pentru postul public de televiziune LRT. ”Ca om politic, accept această estimare şi trebuie să iau această decizie”, a adăugat el, precizând că îşi va prezenta demisia din Guvern în iulie. Această dată va permite noului şef de stat să numească un succesor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel