Alegeri Franța. Socialiștii și-au desemnat candidatul. Șansele stângii

Susținător al unei politici de stânga "totale", Benoît Hamon a devenit candidatul socialiștilor la președinția Franței, învingându-l fără drept de apel pe fostul premier Manuel Valls în cadrul alegerilor primare ale grupărilor de stânga.

"În această seară, stânga ține fruntea sus, privește spre viitor și vrea să câștige. Avem nevoie de o stângă modernă, inovatoare, orientată spre viitor, care vede lumea așa cum este, nu cum a fost", a spus Hamon după anunțarea victoriei.

Primul său demers în calitate de candidat desemnat a fost lansarea unui apel către ecologiști și către reprezentanții stângii radicale "pentru a pune bazele unei majorități coerente și durabile" în fața adversarilor declarați: "distrugătoarea extremă dreaptă" condusă de Marine Le Pen și "dreapta conservatoare" reprezentată de François Fillon.

În vârstă de 49 de ani, Hamon a reușit să se impună în fața unor adversari mai experimentați, comentează AFP, preluat de Agerpres.. Supranumit "micul Benoît" de către unii reprezentanți ai Partidului Socialist, el a știut să îi convingă pe alegători și i-a făcut să creadă într-un "viitor dezirabil", în pofida celor care l-au calificat drept "un vânzător de iluzii".

Cu o atitudine studiată, serios, dar destins, Hamon "a refuzat să fie privit drept omul providențial, dar și-a asumat fără ezitare statutul de candidat al 'utopiei' în fața 'hiperrealismului' susținut de fostul premier Manuel Valls, care a învins în primul tur de scrutin, dar a pierdut în al doilea", se arată în comentariu agenției France Presse.

Hamon și-a petrecut o parte a copilăriei în Senegal, la Dakar. A devenit cunoscut odată cu preluarea mandatului de ministru delegat în 2012, în perioada guvernului condus de Jean-Marc Ayrault și, timp de trei luni, a fost ministrul educației. Pentru că nu era de acord cu orientarea economică a executivului, pe care o considera prea liberală, Hamon a demisionat din Guvern în 2014, mai arată AFP.

În campania pentru prezidențiale, Benoît Hamon a respins ideea de "cursă a creșterii economice", spunând că preferă o abordare temperată. A spus că vrea să încurajeze reducerea programului de lucru, s-a pronunțat în favoarea unei societăți în care oamenii să nu mai fie stigmatizați pentru orientare sexuală, gen sau religie.

Dacă săptămâna trecută presa franceză nu vedea niciun viitor pentru Partidul Socialist, atitudinea s-a schimbat după alegerea lui Hamon. "Am crezut că stânga e moartă și îngropată, dar iată că încă mișcă, iar șansele de supraviețuire au crescut", notează Liberation.

"Stânga a câștigat alegerile primare", scrie și Le Parisien, adăugând că "cei de stânga au demonstrat clar că se așteaptă la un candidat și la un Partid Socialist complet de stânga".

"Partidul Socialist oferă, prin Benoît Hamon, un candidat al 'adevăratei stângi'", se arată într-un comentariu al publicației Les Echos.

Hamon, salvarea socialiștilor

Le Figaro punctează că nimic nu e bătut în cuie în ce privește formațiunile de stânga. "Victoria lui Benoît Hamon, creșterea sa în sondaje, toate dau peste cap dovezile recente că Partidul Socialist va dispărea", indică sursa citată.

"Primul episod al primarelor a semnalat o revenire a stângii, iar al doilea a confirmat-o", comentează și jurnaliștii de la L'Humanité, pentru care victoria lui Hamon este "o rază de soare într-un peisaj politic marcat de confuzie".

Liberation notează însă că greul abia începe pentru Benoît Hamon. "Următoarele zile vor fi cruciale. Candidatul abia desemnat nu va avea timp să își savureze victoria. Are obligația de a reorganiza partidul, aflat deja sub presiunea a două forțe centrifuge: Emmanuel Macron, din partea dreptei, și Jean-Luc Mélenchon, din cea a stângii. Amândoi și-au exprimat deschis dorința ca Partidul Socialist să piară. Începând de luni, mai mulți parlamentari social-liberali și-ar putea anunța ralierea la programul fostului bancher Macron, care a luat avânt în sondaje", se arată în comentariul publicației de stânga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel