Alegeri FIFA: Sepp Blatter și prințul iordanian Ali Bin Al Hussein luptă pentru funcția de președinte. Cum se va vota

Sepp Blatter și Prințul Iordanian Ali Bin Al Hussein
Sepp Blatter și Prințul Iordanian Ali Bin Al Hussein

Actualul președinte, Joseph Blatter, și prinţul iordanian Ali Bin Al Hussein sunt cei doi candidați care vor lupta, vineri, în alegerile pentru conducerea FIFA. Blatter încearcă să obțină al cincilea mandat, în contextul în care forul internațional este implicat într-un uriaș scandal de corupție, iar prietenul său, şeful UEFA, Michel Platini, i-a cerut să demisioneze. În ciuda acestor dificultăți, actualul președinte a decis să candideze și este mare favorit să obțină un nou mandat în fruntea fotbalului mondial.

Citește și: Sepp Blatter, reacție după scandalul de corupție de la FIFA

Prinţul Ali are 39 de ani, este fratele vitreg al regelui Abdallah II al Iordaniei și are şi gradul de general în armata iordaniană. El se prezintă la alegerile FIFA cu un program în care susţine transparenţa la forul fotbalistic mondial. Elvețianul Sepp Blatter este amenințat de federațiile de fotbal din Europa și Statele Unite cu un boicot al Cupei Mondiale din 2018, din Rusia, în cazul în care va câștiga alegerile.

În ciuda scandalului uriaș de corupție declanșat miercuri de arestarea mai multor înalți oficiali ai FIFA, Sepp Blatter rămâne mare favorit la alegerile de astăzi, conform calculelor voturilor pe care cei doi candidați le pot primi de la membrii FIFA, scrie digisport.ro.

Cum ar urma să se voteze

Astfel, CONCACAF, Confederația Nord și Central Americană și a Caraibelor, are 35 de voturi, iar Sepp Blatter ar urma să primească cele mai multe dintre ele. Doar Statele Unite și Canada au anunțat că-l susțin pe Prințul Ali. Confederația a devenit extrem de importantă în cadrul FIFA sub conducerea lui Jack Warner, din Trinidad Tobago, vicepreședinte FIFA, arestat și el miercuri.

Vezi și: Corupție la FIFA: Jeffrey Webb, revocat din funcția de președinte al CONCACAF

Africa are 54 de voturi iar, joi, confederația continentală a cerut ca alegerile să aibă loc, să nu fie amânate, reafirmându-și intenția de a vota în grup pentru Sepp Blatter.

Confederația Asiatică are un candidat din regiune, pe Prințul Ali, dar speră ca Blatter să fie cel ales. Un comunicat oficial transmis joi precizează că nu există motive, în ciuda scandalului de corupție, pentru a schimba candidatul favorit al celor 46 de federații asiatice. Doar Australia, integrată Confederației Asiatice, a anunțat oficial că-l susține pe candidatul din Iordania.

America de Sud are doar 10 voturi, dar analiștii consideră că toate vor merge spre Sepp Blatter. Oceania, cu 11 voturi, a anunțat încă din ianuarie că-l susține pe elveţian.

Europa este singura confederație care îl susține masiv pe Prințul Ali. Michel Platini, președintele UEFA, estimează că cel puțin 45 dintre cele 53 de voturi ale membrilor săi vor merge spre candidatul din Iordania.

Blatter, ales din primul tur?

Congresul FIFA a început la ora 10:30 (ora României), iar alegerea președintelui este pe locul 17 în ordinea de zi. Asta înseamnă că nu se va trece la vot mai devreme de ora 18:00, ora României.

Vor fi 209 federații membre care vor vota, iar președintele va fi ales fie cu două treimi din voturi în primul tur, fie cu majoritate simplă, în cel de-al doilea.

Aproximativ 156 de voturi se estimează că va obține Sepp Blatter, ceea ce i-ar aduce victoria din primul tur, deoarece ar întruni peste două treimi din total, mai scrie sursa citată.

Citește și: Vladimir Putin, reacție furibundă la adresa SUA după arestările de la FIFA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel