Alegerea primarilor în două tururi, aceleași discuții și întrebări ca-n 2016. Cum jucau Cioloș și PNL

Alegeri FOTO AGERPRES
Alegeri FOTO AGERPRES

Alianța USR-PLUS pune presiune pe PNL pentru alegerea primarilor în două tururi. La fel și PMP. PNL nu acționează însă, deși alegerea primarilor în două tururi a fost un punct de negociere pentru susținerea Guvernului Orban. 

Modificările asupra legislației electorale sunt controversate, se joacă între ce a spus Comisia de la Veneția și interpretarea CCR. Dacă se va ajunge în acest punct, aproape sigur va ajunge și pe masa CCR. 

În 2016, prin ianuarie, erau fix aceleași discuții de astăzi. Atunci, PNL voia OUG de la Guvernul Cioloș, care refuza, pe motiv că nu e un guvern politic: ”Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic şi nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică” spunea Cioloș. 

În 2016, n-a vrut Cioloș. Acum, nu mai vrea Iohannis

Pe de altă parte, în prezent, și Klaus Iohannis vrea alegeri în două tururi, dar nu vrea ca Guvernul Orban să dea OUG în acest sens, dând direcția spre Parlament. 

În 2016, Zegrean spunea, despre varianta modificării acestei legislații prin OUG, că e în perfect acord cu Constituția României: ”De când ştiu eu, în România s-au adoptat vreo 1.000 de ordonanţe de urgenţă. Înseamnă că suntem total nedemocratici.”

Termen limită pentru modificarea legislației electorale 

La începutul lui iunie au fost alegerile locale în 2016. În ianuarie, se vorbea dacă este permisă modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri, în contextul unei sugestii a Comisiei de la Veneția. Atunci, Augustin Zegrean afirma că e interpretabil. Președinte al CCR, el sublinia că ”un tur sau două tururi sau zece tururi este o opțiune politică, iar Constituția spune că trebuie să fie alegeri libere, periodice și corecte”. Totodată, dădea de înțeles că ”dacă nu se afectează, dacă nu apar defecte în lege sau modificări care se bat cap în cap” nu ar fi o problemă constituțională. 

Băsescu n-are răbdare. Orban e în stadiu de discuții

Pe scena politică, sunt reacții total contrare. În vreme ce Traian Băsescu spune, la Digi24, că ”La ora asta, Guvernul Orban trebuia să aibă emise ordonanțele de urgență care vizează alegerile locale în două tururi”, Ludovic Orban nu spune nimic concret. 

El a afirmat pentru DCNews că ”Vom încerca să obținem o majoritate în Camera Deputaților. Noi am înaintat proiectul de lege și încercăm să îl grăbim.” Vezi aici mai mult

Alegerea primarilor într-un singur tur a fost decisă în timpul guvernării PDL. 

Rămâne de văzut dacă acest subiect se va dovedi mult zgomot pentru nimic sau va deveni o realitate a României. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel