EXCLUSIV  Ai cancer? Când poți răsufla ușurat că ai scăpat de boală / video

cancer
cancer

Medicul Mircea Dediu a fost întrebat când poate fi considerat un pacient oncologic ca fiind „vindecat”.

 

Dr Mircea Dediu, șeful Secției Oncologie Medicală, Centrul Oncologic SANADOR, a oferit un interviu în exclusivitate pentru DC News și DC Medical chiar de Ziua Mondială a Cancerului.

După ce a explicat ce traseu trebuie să parcurgă și ce trebuie să facă pas cu pas un pacient cu o afecțiune oncologică, a fost întrebat când se poate spune că un pacient este salvat și poate să trăiască liniștit în continuare.

„În mod clasic, se consideră o perioadă arbitrară de cinci ani. După tratament, timp de cinci ani se urmărește evoluția și în ce măsură boala a rămas vindecată sau a recidivat. De ce cinci ani? Generalizând, să spunem că recăderile, dacă acestea apar, atunci ele apar în primii doi, trei ani. Atunci sunt mai frecvente. Sigur că se poate întâmpla și la patru ani, dar mult mai rar. După cinci ani, se consideră că s-a rezolvat problema”, a spus medicul Mircea Dediu.

„Cel mai bine este să înțelegi că ai trecut printr-o experiență, că medicii s-au străduit, că terapiile s-au administrat, că rezultatele s-au înregistrat. După acei cinci ani, ție îți revine cea mai importantă sarcină, și anume să previi apariția unei eventuale noi situații similare. Revenim astfel la stilul de viață. După un asemenea episod, să avem înțelepciune și să avem grijă cu greutatea, sedentarismul, alcoolul, și așa mai departe. Cam așa văd eu lucrurile”, a explicat Mircea Dediu.

În cadrul interviului de mai sus, veți afla de ce în ziua de azi este nevoie de o echipă complexă și extinsă de specialiști pentru a stabili tratamentul unui pacient, cine este cel care conduce și girează această echipă, cum și în funcție de ce se stabilesc secvențele terapeutice pe care le va urma pacientul.

De asemenea, veți afla de la reputatul oncolog și detalii despre tratamente de ultimă oră. Nu în ultimul rând, veți afla și ce trebuie să facă pacienții oncologici pentru a se feri de infecția cu coronavirus și cum se procedează în aceste condiții pentru ca un pacient să poată face în siguranță investigații necesare sau să urmeze tratamentul oncologic.

VEZI ȘI: EXCLUSIV  Mircea Dediu (SANADOR), avertisment privind uitatul la televizor: Crește riscul de cancer / video

Uitatul la televizor crește riscul de cancer.

„La nivelul de magnitudine asociat fumatului nu mai există alt factor de risc. Pe de altă parte, dacă este să numim anumiți factori de risc care stau sub controlul nostru, al doilea pe care l-am considera a fi demn de mențiune este sedentarismul, în deplină asociație cu obezitatea. Deci aceste două aspecte sunt extrem de importante și sunt dovezi substanțiale că stilul de viață sedentar și/sau creșterea ponderală impactează asupra creșterii incidenței diverselor localizări neoplazice. Iar această recomandare a activității fizice nu trebuie înțeleasă în mod extrem, în sensul că eu acum recomand ca toată lumea de mâine să meargă la sala de forță și să tragă de niște aparate. Deci, nu acesta este mesajul.

Acele activități de intensitate au alt scop și nu de ele vorbim. Noi vorbim de lucruri simple, de genul timpului cât stai la televizor. Sunt date care arată incidența cancerului foarte elocvent: dacă stai numai două ore (la televizor, n.r.) este un  risc mai mic, dacă stai între 3-4 ore, riscul (de cancer, n.r.) e cu 20% mai mare. Dacă stai 5-7 ore, riscul se duce și mai sus. Despre asta vorbim, cât timp stai și te uiți la televizor”, subliniază dr Mircea Dediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel