AFP: Misterul arsenalului chimic al regimului sirian

siria
siria

Arsenalul chimic sirian este considerat unul dintre cele mai importante din Orientul Mijlociu de mai multe decenii. Însă, continuă să facă obiectul unor speculații din cauza inexistenței unei date publice. În doar două zile, Franța și Marea Britanie au acuzat utilizarea gazului sarin în Siria. 

Franța a acuzat, marți, regimul lui Bashar al-Assad că a utilizat cel puţin o dată gaz sarin în Siria. Miercuri, Marea Britanie a anunţat că deţine probe "fiziologice" privind utilizarea gazului sarin în Siria, "foarte probabil" de către regimul lui Bashar al-Assad.

Sirienii "au reuşit să stăpânească sinteza organofosforicelor. Este vorba despre ultima generaţie, cea mai eficientă şi mai toxică, de armament chimic. Din această familie fac parte (gazul) Sarin şi (gazul) VX", dar şi "agenţi mult mai vechi, ca sulfura de etil diclorată, adică gazul muştar", declarat un expert de la Centrul de Studii asupra Neproliferării din cadrul Institutului Monterey, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Pe 23 iulie 2012, regimul sirian a recunoscut pentru prima oară că deține armament chimic. A amenințat că îl va utiliza în caz de intervenții militare occidentale. A specificat că nu va fi folosit niciodată împotriva populației siriene. Însă, Guvernul și opoziția armată se acuză reciproc de utilizarea armamentului chimic în conflictul care zdruncină de peste doi ani Siria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel