Afganistan: Ambasadorul american respinge criticile preşedintelui Ghani la adresa USAID

Ambasadorul SUA la Kabul, John Bass, a respins vineri criticile preşedintelui afgan Ashraf Ghani, care a descris ca 'incompetentă' Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), escaladând tensiunile dintre cele două ţări în legătură cu ajutorul financiar în ajunul alegerilor prezidenţiale din Afganistan, transmite Reuters.

Asistenţa externă asigură încă peste jumătate din bugetul Afganistanului, însă donatorii pun la îndoială eficienţa programelor şi majoritatea angajamentelor lor financiare merg doar până în 2020. 'Pentru fiecare dolar american, poporul din Afganistan nu primeşte mai mult de 10 cenţi din el', a declarat Ghani, miercuri, într-un interviu pentru postul local Radio Azadi. 'USAID este unul dintre donatorii incompetenţi', a adăugat Ghani, care candidează pentru un nou mandat. Declaraţia sa a atras vineri replica şefului misiunii diplomatice americane la Kabul.

,,Suntem dezamăgiţi că preşedintele @ashrafghani a trecut cu vederea munca excelentă a @USAID', a scris ambasadorul John Bass pe contul său oficial de Twitter. Bass a inventariat apoi o serie de proiecte finanţate de SUA, printre care acordarea de fonduri pentru afaceri iniţiate de femei, pregătirea de moaşe sau îmbunătăţirea reţelei de electricitate afgane.

USAID este implicată în Afganistan din 2002. Săptămâna trecută, Statele Unite au anunţat că retrag circa 100 milioane de dolari alocate pentru un proiect de infrastructură energetică în Afganistan şi suspendă acordarea altor 600 milioane de dolari ca asistenţă, acuzând corupţia şi lipsa de transparenţă din această ţară. Nu este clar dacă declaraţia preşedintelui afgan a vizat această decizie.

Sâmbătă, în Afganistan au loc pentru a patra oară alegeri prezidenţiale de când o coaliţie condusă de SUA a alungat de la putere regimul taliban în 2001.

Pentru finanţarea scrutinului de sâmbătă, guvernul de la Kabul a alocat 90 milioane de dolari, alte 59 milioane provenind de la donatori internaţionali. Este pentru prima dată când guvernul asigură cea mai mare parte a cheltuielilor electorale. Ahsraf Ghani, fost oficial al Băncii Mondiale, a pus în mod repetat sub semnul întrebării intenţiile ajutorului internaţional, în special din partea SUA, şi a criticat amestecul agenţiilor internaţionale în afacerile interne ale ţării sale.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel