Aeroportul viitorului. Turn virtual de control. Vezi cum va arăta

Conform planurilor, aeroportul de la Brașov va fi gata în anul 2020. Acesta este denumit de autorități ”aeroportul viitorului” și asta pentru că ar putea avea un turn virtual de control. 

Aeroportul, care va reprezenta două premiere pentru România, va fi primul obiectiv de acest gen care va fi operat prin concesiune, prin aceasta alegând o soluție frecvent folosită în Europa. A doua noutate națională ar fi constituită de faptul că aeroportul va avea un turn de control virtual.

Turnul de control virtual presupune o cameră de unde controlorii de trafic aerian vor putea monitoriza totul de pe ecrane de mari dimensiuni. Astfel vor avea o vedere panoramică a aeroportului, acesta fiind filmat cu ajutorul unor camere video performante. Conform specialiștilor, o astfel de tehnologie va permite indentificarea factorilor de risc, iclusiv a animalelor sau a dronelor ce ar putea apărea în jurul aeroportului. 

Guvernul a alocat bani pentru aeroport 

Nu mai puțin de 23 milioane de lei s-au alocat de la bugetul de stat pentru construirea aeroportului de la Brașov, din această sumă 10 milioane de lei au fost acordate la intervenția autorităților din județul Covasna. Pentru finalizarea lucrărilor mai este nevoie de 354 milioane de lei, din care suma de 258 milioane lei va fi acoperită din credite bancare, excedent bugetar și de la bugetul de stat. Se fac demersuri și pentru a obține finanțare din fonduri ale Uniunii Europene.

Care este stadiul lucrărilor

La momentul actual se desfășoară procedura de achiziție publică pentru construirea terminalului, la licitație fiind înscrise patru firme care au intrat în etapa de evaluare a ofertelor.

În același timp, CJ Brașov a demarat procedura de achiziție publică pentru cumpărarea a două mașini pentru deszăpezire și două autospeciale pentru PSI, și va începe derularea unui contract cu nouă componente, care prevede proiectarea și construirea, printre altele, a clădirii energetice, a remizei PSI, a gospodăriei de apă, respectiv proiectarea și amenajarea parcării auto, a drumului de acces și a drumurilor interioare.

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a ținut să puncteze că trebuie făcute investiții în infrastructură și logistică, pentru a putea realiza legătura dintre viitorul aeroport și orașul de sub Tâmpa. 

Vezi și: 

Oana Florea, negocierile din spatele ușilor închise: cum a câștigat România "o bătălie frumoasă"

ANM, prognoza meteo pe regiuni. Vremea pe două săptămâni, până în 10 martie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel