Aeroportul din Sofia intră în circuitul marilor afaceri. Lovitură pentru Otopeni

Aeroportul din Sofia va fi concesionat unui consorțiu internațional. Afacerea va aduce Bulgariei peste 600 de milioane de euro, dar și un trafic aerian crescut, mai mulți turiști și mutarea unor baze de operațiuni aeriene în capitala Bulgariei.

Grupul turc Limak Holding, împreună cu banca rusă VTB Capital şi firma elveţiană Flughafen Zuerich vor face o ofertă comună pentru a obţine concesionarea aeroportului din Sofia pe o perioadă de 35 de ani, a declarat marţi pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar. 

Guvernul bulgar speră că tranzacţia de concesionare a aeroportului din Sofia ar urma să aducă 1,2 miliarde leva (695 milioane de dolari) la bugetul statului. 

Potrivit condiţiilor publicate pe pagina de Internet a Ministerul Transporturilor, firmele care doresc să participe la licitaţie trebuie să aibă o experienţă de operator al unui aeroport internaţional cu un trafic de cel puţin şase milioane de pasageri pe an, să dispună de echipamentul tehnic necesar şi personalul calificat, să aibă experienţă în construcţia de infrastructuri aeroportuare şi să ofere garanţii de finanţare. 

4.4 milioane de pasageri pe an

Iniţial, Ministerul Transporturilor din Bulgaria a informat că termenul limită pentru depunerea ofertelor este 20 octombrie dar luna trecută autorităţile bulgare au decis să prelungească termenul limită pentru depunerea ofertelor cu o lună, până la data de 18 noiembrie, datorită interesului crescut manifestat de investitori. 

Grupul turc Limak Holding este unul din investitorii implicaţi în construcţia celui de-al treilea aeroport din Istanbul. În luna aprilie firma turcă a câştigat dreptul de a finaliza construcţia şi a opera timp de 25 de ani aeroportul Blaise-Diagne din Senegal. 

Aeroportul din Sofia are două terminale cu o capacitate anuală maximă de 4,4 milioane de pasageri. În 2015, traficul de pasageri pe aeroportul din Sofia a crescut cu 7% până la patru milioane de pasageri. Compania aeriană irlandeză Ryanair intenţionează să deschidă o bază de operaţiuni pe aeroportul Sofia, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel