Adunarea Generală ONU. Reprezentantul României, propunere pentru plen

Reprezentantul Permanent al României la ONU a exprimat sprijinul pentru principiul Responsabilităţii de a Proteja (R2P) în dezbaterea tematică anuală a Adunării Generale a ONU

La 27 iunie 2019, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susţinut o intervenţie în cadrul reuniunii plenare a Adunării Generale a ONU pe tema "Responsabilitatea de a proteja pentru prevenirea genocidului, a crimelor de război, a purificării etnice şi a crimelor împotriva umanităţii". Sesiunea a fost deschisă de Preşedintele Adunării Generale a ONU, Maria Fernanda Espinosa Garces. 

Ambasadorul Jinga a evidenţiat, în intervenţia sa, că România a fost unul dintre cele nouă state care au solicitat introducerea acestui subiect pe agenda formală a celei de-a 73-a sesiunii a Adunării Generale a ONU.  A propus plenului reunit al Adunării Generale a ONU consolidarea cooperării cu organizaţiile regionale pentru prevenirea atrocităţilor în masă şi a sugerat creşterea gradului de cooperare în domeniul Responsabilităţii de a Proteja, reamintind că România a promovat, pe durata deţinerii Preşedinţiei Consiliului de Securitate al ONU în 2005, Rezoluţia 1631/2005, prima rezoluţie pe tema cooperării ONU cu organizaţiile internaţionale, pentru asigurarea păcii şi securităţii internaţionale. 

Reprezentantul Permanent a evidenţiat, totodată, că România a implementat, prin măsuri interne, principiile fundamentale ale R2P. Printre exemplele oferite au fost numirea Punctului Naţional de Contact al Ministerului Public la Reţeaua Uniunii Europene pentru cercetarea genocidului, crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii şi crearea, în 2018, a Reţelei pentru prevenirea genocidului şi cercetarea multidisciplinară a gropilor comune. De asemenea, a subliniat că ţara noastră a ratificat Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea genocidului şi că "în 2015, România a prezentat o declaraţie unilaterală pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie, ceea ce demonstrează angajamentul nostru faţă de dreptul internaţional şi recunoaşterea contribuţiei proeminente a CIJ la pacea internaţională".

Diplomatul român a reiterat convingerea că "prevenirea genocidului, a crimelor de război, purificării etnice şi crimelor împotriva umanităţii este fundamentală pentru pacea şi stabilitatea lumii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel