EXCLUSIV  Adrian Rădulescu, despre salvarea fermierilor: Nu ar trebui să mai cumpărăm niciun purcel

Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermerilor, a declarat pentru DC News care este directiva care ar putea duce România la situația de a nu mai avea nevoie să importe porci. 

Adrian Rădulescu a declarat la DC News că în acest moment, în România, există peste 4.400.000 de porci în ferme și aproape 2.000.000 în curțile oamenilor. Deși cifrele par extrem de mari, totuși există import masiv"Avem 4.400.000 de porci care cresc în ferme industriale pe care îi împărțim la trei pentru că un ciclu de creștere a unui porc în fermă industrială este de trei luni și jumătate. Și la gospodăriile populației sunt două milioane de porci. În zona de industrie unde consumăm 4.400.000 și mai importăm 5.500.000 în carcasă sau în carne lucru și mai importăm și porc viu la 25 de kilograme în jur de 1.800.000 sau 2.000.000 de purcei pe an" a declarat Rădulescu.

Realitatea despre investițiile în fermele zootehnice

Referitor la fermele zootehnice, Rădulescu a declarat că investițiile sunt foarte mari și se recuperează greu. "Investițiile în ferme zootehnice sunt foarte scumpe și se recuperează foarte greu și nu poți să iei un credit pe cinci ani, ca și cum ai face hașiș, ca să plătești ferma. De exemplu o fermă de 2.000 de capete de porci costă în jur de 1.200.000 de euro.Statul nu poate să crediteze aceste ferme pentru că e concurență neloială, suntem într-o politică agricolă comună. Nu ai voie să garantezi pentru că e interzis", a mai spus președintele Asociației Fermierilor.

Corporațiile luau banii, românii sufereau

Fostul consilier al lui Traian Băsescu pe probleme de agricultură susține că statul român a reușit să facă obțină de un acord cu UE care ar putea salva zootehnia. "Ce poate să facă statul român și e prima dată când a făcut, în 2017, odată cu tomatele s-a încercat și subvenționarea cărnii de porc, mai corect a purceilor din ferme și UE nu a fost de acord considerând-o concurență neloială. Și în urma discuțiilor pe care le-a avut Guvernul cu cei de la Uniunea Europeană, pentru prima dată în România există o directivă a UE privind ajutoarele de stat. Asta s-a aplicat tot timpul în România, dar nu în agricultură și tot timpul au fost folosite de marile corporații care stau în România și au profitat de ajutoare de stat din partea Guvernului că vezi Doamne au pierderi. Și ca să primești ajutor de stat trebuia să ai cifră de afaceri de la 10-15 milioane în sus. Nu știu cine a pus și de ce. Și în urma discuțiilor care au avut loc cu Ministerul Agriculturii cu Asociațiile profesionale, pentru prima dată ne folosim și noi de această directivă. Noi de obicei când ne duceam afară îi întrebam pe colegii noștri 'bă, voi ce subvenții aveți' și ei ziceau 'nu avem'. Noi nu i-am întrebat de ajutor de stat. Acum a fost promovată o lege și pentru pasăre și pentru porc în care sprijinul pentru construcția unei ferme de reproducție la porc sau la pasăre poate ajunge până la 90%. De la stat este de 40%, dar dacă ești într-o cooperativă, mai primești 20%, dacă te instalezi cu cooperativa într-o zonă defavorizată mai primești 20%, dacă majoritatea din cooperativă sunt membrii tineri până în 40 de ani mai primești și poți să ajungi până la 90%. Sumele pentru porc au fost 390 de milioane pe trei ani și vreo 270 de milioane la pasăre. Asta ar fi însemnat că România poate să facă la porc 100.000 de scroafe, ceea ce ar însemna vreo 2.500.000 de purcei pe an, deci nu ar trebui să mai cumpărăm niciun purcel din intracomunitar. Legea e promulgată, așteptăm numai de la UE și avizul pe lege și între timp a venit pesta" a declarat Adrian Rădulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel