Adrian Năstase, mesaj special de 1 Decembrie: Am recitit aceste rânduri cu regret

Adrian Năstase
Adrian Năstase

Fostul premieri al României, Adrian Năstase, a a transmis, duminică, un mesaj special de Ziua Națională a României.

Astazi, sarbatorim Marea Unire. 1 Decembrie este Ziua Nationala a romanilor, o zi a constiintei de neam, o zi a solidaritatii si a victoriei peste veacuri a aspiratiilor de reintregire. Recitind postari mai vechi, am gasit aceste randuri, scrise in urma cu sase ani:

„De dimineata, cand m-am trezit, am mers pe balcon si am arborat drapelul tricolor, ca semn de apartenenta si de sarbatoare. Sper ca aceasta zi sa netezeasca asperitatile bataliilor politice interne si sa ne permita sa privim, cu mai mult optimism, spre viitor. In urma cu mai mult timp, vorbeam la o televiziune despre nevoia unui proiect national unificator, asa cum au fost intrarea in NATO si in Uniunea Europeana. Am mentionat atunci ca am putea gandi un proiect -„Centenarul Marii Uniri" – care sa ne permita reafirmarea identitatii si unitatii nationale, proiectand si spre exterior semnificatiile evenimentului din 1918. Nu voi intra in amanunte dar cred ca un astfel de proiect – pe care l-a semnalat si premierul Ponta – ar avea nevoie de o pregatire minutioasa si de un buget esalonat pe mai multi ani. Programe de infrastructura a drumurilor, actiuni in plan international impreuna cu diaspora romana, programe culturale, realizarea de monumente aniversare -iata o lista succinta a unor astfel de activitati ce ar trebui planificate din timp.

Nu vreau sa las sa treaca ziua de azi, dedicata Marii Uniri, fara a rememora un gest exemplar al premierului Medgyessy care, in 2002, la 1 Decembrie, cand ma aflam la o reuniune internationala la Budapesta, a avut curajul si eleganta de a participa, impreuna cu mine, la receptia oferita de ambasada noastra, la Hotelul Kempinsky din Budapesta, cu ocazia Zilei Natioanale, acceptand criticile si acuzele din partea extremistilor maghiari. Este adevarat, semnasem impreuna un document important – Parteneriatul pentru mileniul 3. Cred, in continuare, ca trebuie sa acordam o atentie speciala nu doar marilor puteri ci si vecinilor nostri.

Poate ca, in perspectiva anului 2018 vom putea realiza o „Masa rotunda" la care sa poata fi stabilite, intr-o forma consensuala, prioritatile fundamentale ale statului roman pentru anii care urmeaza."

Am recitit aceste randuri cu nostalgie dar si cu un oarecare regret.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel