Adina Florea și Gheorghe Stan, declarații: "Obstacole din partea procurorului general"

Adina Florea
Adina Florea

Procurorii Adina Florea și Gheorghe Stan au susținut mai multe declarații privitoare la Secţia de anchetare a magistraţilor.

UPDATE: "La preluarea mandatului de procuror-șef al Secției, mi-am propus să fiu cat mai discret. Însă evenimentele derulate în ultima perioadă, preocuparea și interesul corpului magistraților, pentru corecta și deplina informare a celor interesați, conducerea Secției înțelege să facă această declarație de presă. Cu privire la utilitatea înființării acestei secții, CCR a reținut că acească secție constituie o garanție a independenței justiției. Este de precizat că în primele 3 și ultimele din cele 9 puncte Comisia de la Veneția reproduce îngrijorările transmise din țară și nu reprezintă propria opinie. Comisia de la Veneția a apreciat criteriile profesionale de selecție ale Secției", a susținut Gheorghe Stan, şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor.

"Obstacole din partea procurorului general"


"Garanțiile de independeță și imparțialitate ale Secției sunt următoarele: vechime de 18 ani, selectarea procurorului șef de către CSM și nicidecum de către factorul politic, așa cum se speculează în spațiul public Este locul de precizat că, în cadrul Ministerului Public, au existat structuri specializate în anchetarea faptelor pretinse în cazul magistraților. De exemplu, în cazul DNA a existat un serviciu de combatere a corupției în Justiție, înființat printr-un ordin al procurorului șef al DNA. De la data la care a devenit operațională Secția, a preluat 1422 de dosare aflate în curs de soluționare. 70% au fost înregistate ca urmare a unei sesizări din oficiu. Deşi au fost multe semnale pozitive din partea magistraţilor, de la momentul operaţionalizării, am întâmpinat obstacole din partea procurorului general în a asigura dotările, elaborarea organigramei şi interpretarea principiilor de funcţionare

Majoritatea sesizărilor din oficiu sunt în legătură directă de cauzalitate cu soluțiile date de magistrați. Deși au existat multe semnale pozitive din partea magistraților, încă de la momentul operaționalzării au existat obstacole. În acest context, pentru depășirea acestor piedici, legiuitorul a trebuit să devină în mod excepțional. OUG 92/2018 s-a impus pentru clarificarea unor norme privind modul de selecție al procurorilor din această secție. Cu privire la OUG 7, a fost necesară pentru corelarea normelor privind competența procurorului șef al acestei secții", a mai susținut Gheorghe Stan.

Vezi și: Numire șef Stat Major. Gabriel Leș, scrisoare pentru Klaus Iohannis

Dosare Kovesi

"Aducerea la cunoștință a publicului a numărului de dosare privind pe doamna procuror Kovesi s-a făcut în baza interesului public manifestat. Privitor la plângerea împotriva unor oficiali europeni, întrucât îndeplinea toate condițiile, trebuia înregistrată. Începând cu 1 martie 2019, își încep activitatea în cadrul Secției un număr de 5 procurori, existând premisele unei mult mai bune organizări și funcționări. În cadrul acestei Secții se respectă numai legea", a spus şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor.

Vezi și: Dăncilă - Pence, convorbire telefonică: A promis! Important pentru România

_______________________________________________________________________________________________________

Procurorii Adina Florea și Gheorghe Stan urmează să facă mai multe declarații, începând cu ora 19:30.

DCNEWS va transmis LIVE declarațiile celor doi procurori, Adina Florea și Gheorghe Stan, de la 19:30.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel