EXCLUSIV  ADEVĂRUL despre SPITALELE PRIVATE. Informații neștiute

Cristian Vlădescu, directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică, a vorbit la DCNews, despre sistemul de sănătate privat.   

Cristian Vlădescu a fost invitatul DCNews la emisiunea medicală realizată de acad. dr. Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale. 

”De regulă, la nivelul UE, privatul e complementar, baza e sistemul public, oriunde în UE. Când vorbim de privat, multă lume are înțelesuri diferite. Privat, odată furnizorii, spital privat, farmacie privată, laborator privat noi avem, dar sunt finanțate, preponderent farmaciile, tot cu fonduri publice de la Casă. E cam impropriu să spui că e privat când primește banii publici care merg în sistemul public. Privatul pur ar însemna plată privată în afara sistemului public, care de regulă înseamnă asigurări private. În SUA, baza sunt asigurările private, inclusiv reforma Obamacare. Ei nu au introdus un singur plătitor, statul, care să plătească, așa cum avem noi, pur și simplu au extins baza celor eligibili pentru vârstnici sau pentru cei sub anumite limite de venituri. Subvenția pentru asta era de 10 miliarde de dolari anual, deci o sumă uriașă. Ajungea la un trilion pe nu știu câți ani făcuseră calculul. De asta au și spus că vor s-o oprească. 

Noi avem piața privată în unele zone dominantă. În zona farmaceutică, peste 90% din farmacii sunt private, ca mod de proprietate, nu mai sunt ale statului sub nicio formă, doar ce mai sunt prin spitale, ale spitalului. În zona laboratoarelor, majoritar sunt private. În zona cabinetelor medicale, multe sunt private. În ceea ce privește spitalele, sunt multe spitale, peste o sută, dar dacă luăm numărul de paturi sunt nesemnificative, sub 10% din numărul de paturi de spital în contract cu Casa. Serviciile de la noi nu sunt foarte dezvoltate, iar din serviciile care sunt, tipul de patologie cel mai complex tot în spitalele publice se face. Explicația e că privatul vrea să facă profit, să câștige bani. Ca să câștigi bani, nu tratezi cazuri complexe, care sunt și costisitoare nu doar ca medicație, ci ca mână de lucru, nu oricine poate să facă toate intervențiile, să-l ții și full time.” a spus Cristian Vlădescu la DCNews. 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel