Urmărește emisiunea live


ADEPLAST, scrisoare deschisă către Guvern. Polistirenul folosit la izolarea locuințelor ar putea fi interzis

Adeplast adresează o scrisoare deschisă Ministerului Dezvoltării şi Ministerului de Interne, în urma unor informații potrivit cărora s-ar reglementa  normative de securitate la incendiu a construcţiilor prin care se elimină polistirenul la construcţia şi reabilitarea termică a locuinţelor, în favoarea vatei bazaltice.

"Este de neînţeles cum ţări dezvoltate precum Germania, Austria şi celalte ţări şi-au izolat clădirile cu polistiren la un preţ cât jumătate din preţul vatei bazaltice, iar România, o ţară cu un venit pe cap de locuitor de până la cinci ori mai mic, trebuie să plătească dublu şi acest lucru, numai dacă vata bazaltica ar fi disponibila în România la nivelul cererii sau necesităţilor", se arată în scrisoarea deschisă a producătorului Adeplast.

Compania mai spune că industria producţiei de polistiren, o piaţă de 100 de milioane de euro, ar dispărea şi peste 1.200 de muncitori şi-ar pierde locurile de muncă. De asemenea, pe plan local nu există capacităţi de producţie a vatei bazaltice.

În plus, una dintre consecinţele folosirii vatei bazaltice, care are un cost dublu faţă de termosistemele bazate pe polisiren, este de a duce la creşterea preţurilor construcţiilor noi, dar şi a apartamentelor din blocurile ce urmează a fi reabilitate termic. Şi lucrările de reabilitare vor fi mai scumpe, datorită preţului mai mare la vată bazaltică, importată.

Adeplast mai spune că România trebuie să reabiliteze blocurile până în 2020 şi că există posibilitatea activării procedurii de infrigement împotriva ţării noastre de către Comisia Europeană, la fel cum s-a întâmplat în cazul Ungariei, obligată să plătească 15.000 de euro pe zi.

Adeplast,  cerință către Guvern

Adeplast cere modificarea normativului de securitate la incendiu a construcţiilor şi alinierea acestuia la practicile Uniunii Europene prin introducerea noţiunii de termosistem sau sistem de termoizolatie agrementat naţional şi referirea şi introducerea de condiţii de încadrare într-o anumită clasa de reacţie la foc a termosistemului ca tot unitar, ca întreg şi nu a părţilor lui componente, a materialelor, obligativitatea folosirii clasei de reacţie la foc "E" a polistirenului, aşa cum se procedează în toată Europa şi renuntarea în cuprinsul textului de normativ la orice recomandări de genul "Se recomandă utilizarea materialelor şi elementelor de construcţie clasa... ", care are caracter anticoncurenţial şi constituie un pretext pentru avantajarea unui material în detrimentul altuia.

Poziţiile exprimate de Adeplast mai sus sunt împărtăşite de producători români de polistiren, precum şi de producătorii europeni de materii prime - BASF, Synthos, Monotez-Ravago, Sunpor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel