Acord Turcia-Libia privind frontiera maritimă. Ce poziție a luat Israelul

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Israelul se opune acordului semnat luna trecută între Libia şi Turcia ce delimitează frontiera maritimă în estul Mediteranei.

  Acest lucru s-a întâmplat, deşi acordul este puţin probabil să conducă la un conflict cu Ankara, a declarat luni ministrul de externe israelian, citat de Reuters.

Acordul dintre Ankara şi Tripoli croieşte un coridor din limitele maritime dintre Libia şi Turcia, deschizând potenţial calea explorării acolo de petrol şi gaze. Grecia, care este un aliat strâns al Israelului şi are dispute cu Turcia în legătură cu o serie de probleme, a calificat acordul absurd deoarece ignoră prezenţa insulei greceşti Creta între coastele Turciei şi Libiei.

Guvernul israelian nu a făcut anterior nici un comentariu public asupra acordului, deşi prim-ministrul Benjamin Netanyahu se va duce în Grecia săptămâna viitoare pentru a consolida planurile cu Atena şi Cipru de a construi o conductă submarină pentru export de gaz din Israel în Europa.

Nicosia a declarat că Netanyahu i-a spus preşedintelui cipriot vinerea trecută că acordul maritim trebuie condamnat ca 'ilegal'. Solicitat să confirme anunţul cipriot, ministrul de externe Israel Katz a declarat: 'Aceasta este poziţia oficială a Israelului. Dar nu înseamnă că trimitem nave de luptă pentru a ne confrunta cu Turcia'.

Într-un interviu la Canalul 13 de televiziune israelian, Katz a spus că în timp ce preşedintele turc Tayyip Erdogan este un adversar, el nu crede că Israelul şi nici membrul NATO Turcia caută un conflict. 'Nu avem nici o dorinţă şi nici Turcia nu are dorinţa unei confruntări cu Israelul', a declarat el, relatează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel