Urmărește emisiunea live


Acord de tranzacție între Facebook și utilizatorii săi, catalogat ca fiind cel mai mare din istorie

Facebook
Facebook

Facebook urmează să plătească 550 milioane de dolari către utilizatorii din Illinois, SUA care au dat în judecată gigantul tech pentru că a colectat fără drept date de recunoaștere facială. Acordul de tranzacție este cel mai mare din istoria proceselor legate de viața privată, conform comunicatului de presă dat de casa de avocatură care reprezenta reclamanții: „Biometrica este una din cele două câmpuri de luptă, împreună cu geolocația, care ne vor defini drepturile la intimitate pentru următoarea generație”.

Procesul a început în 2015 când s-a susținut violarea dreptului la intimitate a utilizatorilor, când Facebook a colectat informații biometrice sub forma unor amprente ale feței digitale, violând astfel Legea Informațiilor Biometrice Private a statului Illinnois. Directorul departamenului de cybersecuritate al casei de avocatură Labaton Sucharow, care a reprezentat procesul a declarat că „Illionois nu a dat o lege pentru a opri inovația, ci pentru a proteja intimitatea persoanelor. Pe măsură ce tehnologia avansează, corporațiile trebuie să fie atente la intimitatea clienților lor și mai important, să respecte legea”.

Gigantul tech a colectat aceste date ale utilizatorilor săi pentru funcția de „tag” automat al pozelor, care permitea identificarea fețelor persoanelor din poze și sugerarea unor etichetări. Tag-urile permit crearea unor linkuri pentru fiecare utilizator Facebook și redirecționarea lor către profilele respectivilor utilizatori.

Această funcție dorea a face procesul de etichetare mai simplu, însă Facebook a încetat folosirea aceteia din cauza unor motive ce duceau la o teamă de încălcare a intimității și a introdus o funcție similară, în septembrie, care nu cere recunoașterea facială.

Facebook a negat orice vină, și a declarat că „Am acceptat o tranzacție pentru că era în interesul comunității noastre și al acționarilor să trecem peste această chestiune.”

Această unealtă nu este criticată unanim de către toată societatea - unii experți criminaliști au declarat că posibilitatea identificării persoanelor prin recunoașterea facială facilitează activitatea organelor de ordine și ajută la prinderea suspecților prin mediile virtuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel