Achizițiile în armată încing spiritele în Bulgaria. Președintele, certat de conducerea parlamentului şi de executiv

Preşedinta Parlamentului bulgar, Ţveta Karaianceva, l-a acuzat marţi pe preşedintele ţării, Rumen Radev, că rosteşte doar discursuri 'pesimiste' care 'denigrează Bulgaria'.

Acuzele vin după ce, în ajun, președintele Bulgariei i-a criticat la rândul său pe şefii executivului şi legislativului, transmite BTA. 'Se pare că deodată trebuie să organizăm alegeri legislative anticipate, deşi acum două luni nu era cazul. Preşedintele vrea probabil să instaleze un guvern interimar care să schimbe decizia parlamentului', a declarat Karaianceva (partidul GERB, de guvernământ) în marja unui eveniment desfăşurat la Veliko Târnovo.

Ea a făcut referire la selectarea americanilor de la Lockheed Martin ca furnizori pentru noile avioane de luptă ale forţelor aeriene bulgare, calificată de preşedintele Radev drept lipsită de transparenţă, explică BTA. 'Domnule preşedinte, sunteţi binevenit în vizită la parlament ca să vedeţi cum funcţionează', a spus Karaianceva, dând asigurări că parlamentul este cea mai transparentă instituţie din Bulgaria. 'Dacă nu vă mai încape costumul prezidenţial, puteţi să înfiinţaţi un partid, se pare că asta doriţi', a adăugat şefa legislativului bulgar în direcţia lui Radev, care, a sugerat ea, va putea lua decizii importante dacă face tot posibilul să câştige alegerile parlamentare de peste doi ani şi devine prim-ministru.

Citește și: Băsescu, reacție în războiul Iohannis - PSD: Armata nu e câmp de luptă politică

Preşedinţia, ultima barieră

Ea a insistat că nu se întrunesc condiţii pentru convocarea de alegeri legislative anticipate, întrucât Bulgaria înregistrează progrese, şomajul este în scădere şi investiţiile în creştere, iar în acelaşi timp nu există motive ca premierul (Boiko Borisov, GERB, conservator) să demisioneze. 'Prim-ministrul ascultă vocea poporului, iar în momentul de faţă nu există o astfel de dorinţă (ca premierul să demisioneze) decât în rândurile Partidului Socialist Bulgar (BSP, opoziţia socialistă), care a început campania pentru alegerile pentru Parlamentul European. Şi preşedintele Radev a început o campanie în sprijinul BSP, a mai apreciat Karaianceva.

Președintele Rumen Radev a afirmat luni, într-un bilanţ al primilor săi doi ani de mandat, că anul care a trecut a fost o perioadă de 'stabilitate iluzorie, adâncire a abuzurilor faţă de lege şi erodare a realizărilor democratice', iar preşedinţia a reprezentat de multe ori ultima barieră în faţa unor decizii cu caracter lobbyist şi a unor acţiuni politice iresponsabile. Între altele, el a criticat licitaţia pentru dotarea forţelor aeriene bulgare cu noi avioane de luptă.

'Jurăm credinţă Europei, ne bazăm pe fonduri europene şi vrem să fim primiţi în zona euro, dar i-am exclus pe europeni de la achiziţia unor noi aeronave prin încălcarea procedurilor', a spus Radev. 'După eşecul unor proiecte energetice majore, modernizarea forţelor armate a întărit impresia că Bulgaria îşi pierde suveranitatea şi este incapabilă să ia decizii strategice pe cont propriu', a argumentat el.

Citește și: F-35, "monstrul invizibil". Un nou stat european deține avioane gata de luptă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel