EXCLUSIV  Accident vascular, infarct miocardic. Raed Arafat: ”Mortalitatea a scăzut”

 foto ilustrativ
foto ilustrativ

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a discutat într-un interviu acordat DCNews despre două programe implementate în sistemul medical românesc, referitoare la două afecțiuni grave.

”Accidentele coronariene acute, pe limbajul oameniilor infarcturile miocardice, e unul dintre programele care a dovedit că dacă se dorește în România se poate face. Până în 2010 mortalitatea era aproape de 13,2%, eu ziceam întotdeauna că noi tratăm infarctul din diferite zone ale țării fie după modelul anilor 60, fie după modelul anilor 90, sau după modelul anilor 2000, acolo unde aveau ocazia să aibă stent în acut. Am început să analizăm când eram la Ministerul Sănătății de ce se întâmplă asta. Erau și motive obiective și subiective. Obiectiv era faptul că finanțarea era atât de mică, încât banii primiți de la casa pe un infarct nu puteau să acopere costul stentului, a materialelor care se foloseau, a medicamentelor și a costului întregului proces. Atunci spitalele evitau să facă acest lucru.”, a spus Raed Arafat.

În rezolvarea acestei situații s-a implementat un proiect și s-a hotărât să se vină în sprijinul spitalelor care au posibilitatea de a face acest program de stentare, acestea privind bani suplimentari din bugetul de stat să completeze banii Casei.

”În 2 ani de zile mortalitatea a coborât până la 8,4% de la 13,2% cât era. ”, a declarat Arafat.

Referitor la accidentele vasculare cerebrale ”suntem în urma multor țări”, spune șeful ISU. 

Dacă în lupta cu infarctul învingem, în privința accidentelor vasculare cerebrale încă nu am reușit să ajungem la performanța obținută cu celălalt program.

Puteți urmări răspunsul integral de la minutul 21:00:

[citeste si]

DCNews a demarat, în colaborare cu profesorul Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, se va numi Academia de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel