Accident aviatic Siutghiol, filmul tragediei. Cum s-au petrecut evenimentele

Tragedia aviatică de la Constanța a luat prin surprindere - și de această dată – pe toată lumea. Nimeni nu se aștepta ca după prăbușirea celui de-al cincilea elicopter SMURD, victimele să nu poată fi salvate.

Momentul prăbușirii elicopterului

De această dată, lucrurile nu erau clare nici măcar cu privire la momentul exact al prăbușirii. 16.11 – conform declarației lui Raed Arafat. 16.16 – conform comunicatului ROMATSA, publicat de Ministerul Transporturilor. În jurul orei 16.20 – conform Ministerului de Interne. Deși vorbim despre un accident atât de grav, instituțiile statului comunică oficial trei ore diferite ale prăbușirii elicopterului SMURD.

De ce s-a prăbușit?

Elicopterul a căzut în lacul Siutghiol, o zonă foarte populată din Mamaia Nord. Punctul de reper pe mal, la 500 de metri de locul scufundării aparatului în apă, este așa numită zonă "la Butoaie". Martorii susțin că elicopterul s-a apropiat încet de suprafața lacului, ca și cand ar fi vrut să aterizeze, și s-a dat peste cap la contactul cu apa.

Aparatul s-a prăbușit cu aproximativ 18 minute înainte de apusul soarelui, zburând în direcția vest sau sud-vest, conform traseului menționat într-un comunicat oficial Romatsa. Fiind o zi cu vreme buna este foarte probabil ca piloții să fi zburat cu soarele în față.

Elicopterul dispunea doar de un sistem simplu de navigație vizuală, fără asistenta instrumentelor specifice dotării IFR care permite zborul în condiții de noapte sau vizibilitate redusă.

La momentul publicării acestei știri, nu există niciun comunicat oficial despre posibila cauză a prăbușirii.

Când au sosit ajutoarele

Primele trei mașini de ambulanță au sosit în intervalul 16:17 – 16:20, la doar șapte minute după momentul prăbușirii. Niciuna dintre ele nu era dotată cu barcă necesară intervenției.

16:25  - ora sosirii primei mașini SMURD, conform lui Raed Arafat;

16:30 - ora sosirii echipajelor SMURD, conform purtatorului de cuvânt ISU Constanța.

16:35 – 16:40 este momentul intervenției bărcilor la locul prăbușirii. Adică la 24 – 29 de minute de la primul apel telefonic la 112.

16:45 - ora la care prima victimă este recuperată din apă, adică la aproximativ 35 de minute de la momentul prăbușirii. Temperatura apei Mării Negre a fost de aproximativ 5 grade Celsius (conform site-urilor de specialitate). În aceste condiții, durata medie până la pierderea conștiinței este de 15-30 minute.

16.52 - patru persoane au scăpat cu viață dintr-un accident aviatic - spuneau agențiile de presă;

17.04 - o asistenta e gasita si se incearca resuscitarea;

23.45 - copilotul găsit în epava elicopterului la 6 metri adâncime;

00.07 - a fost găsit și pilotul;

00.10 - prima victima gasită și resuscitată a murit la spital.

Zeci de persoane au participat la operaţiunea de căutare şi salvare a victimelor, care a durat peste 12 ore, la faţa locului fiind prezenţi peste 40 de scafandri, atât ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cât şi militari ai Forţelor Navale, cărora li s-au adăugat cadrele medicale de la SMURD şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă, jandarmi şi poliţişti. Au fost folosite mai multe bărci, ale ISU, Gărzii de Coastă, dar şi civile, iar un elicopter MAI a survolat aria după căderea nopţii, zeci de minute, pentru a lumina cu un reflector zona de căutare.

"Intervenţia a fost în dinamică, fiind implicate în total peste 180 de forţe, căutările fiind îngreunate, potrivit scafandrilor, de temperatura scăzută a apei şi cantitatea mare de mâl de pe fundul lacului", a precizat MAI.

Scafandrii au reuşit să găsească şi mare parte din elicopter, care a fost adus la mal pe bucăţi, unele nu mai mari de câteva zeci de centimetri.

Ancheta cu privire la accident a fost preluată de Parchetul Militar, procurorii încercând să stabilească acum cauzele care au dus la producerea tragediei.

Sursa: Hot News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel