Accesul interzis în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului

Consiliul Local al comunei Sânmartin, județul Harghita, a decis interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariției unor incidente, astfel că aici nu vor putea fi organizate manifestări pentru sărbătorirea Zilei Eroilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul comunei Sânmartin, Gergely Andras, inițiatorul proiectului de hotărâre, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că speră ca problema legată de Cimitirul Eroilor din Valea Uzului să fie soluționată în 30 de zile, cât durează interdicția.

„Consiliul Local Sânmartin a aprobat o hotărâre, la inițiativa mea, privind interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului pentru o perioadă de 30 de zile, cu excepția lucrărilor de mentenanță, iar până atunci sperăm ca problema legată de acest cimitir să fie soluționată. Am decis să propun această interdicție ținând cont de evenimentele care au avut loc în zonă în ultima perioadă și dorim ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a spus Gergely. Întrebat ce se va întâmpla cu sărbătorirea Zilei Eroilor, din 6 iunie, edilul din Sânmartin a subliniat că, până la clarificarea situației nedorite, nu intră nimeni în cimitir.

Renovat din resurse proprii

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar polițiștii băcăuani au declanșat o anchetă, în timp ce, vinerea trecută, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunțat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliția PSD-ALDE până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului. Marți, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a spus că Uniunea este deschisă la o discuție pe tema unei moțiuni de cenzură, fiind important ca textul să facă referiri și la soluționarea problemelor comunității maghiare, cum ar fi Cimitirul din Valea Uzului.

Vezi și: Agresorii de la Valea Uzului au fost duși la poliție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel