Academicianul Ifrim: Legislația juridică trebuie schimbată. Tudorel Toader încearcă să facă o cotitură

Scutaru Cristina / 19 ian 2018 / 08:34

Academicianul Mircea Ifrim a fost întrebat la interviurile DC News cum vede faptul că anumiți medici, la un moment dat, pentru o greșeală, înainte de a fi acuzați de vreo instanță, ajung să fie linșați de opinia publică.

"Aici vreau să vă spun un lucru. Legislația noastră juridică trebuie schimbată. Actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, încearcă și luptă să facă o cotitură. Vă dau un exemplu. Un procuror nu mai poate să pună sub urmărire penală pentru susceptibilități rezonabile. Acum, cu aceasta, oricare dintre noi este pușcăriabil.

Ministrul Justiției a înlocuit această sintagmă cu probe temeinic întemeiate. Aici este problema fundamentală. Și atunci, după părerea mea, în clipa în care un om, pe bază de probe temeinic fundamentate, i se deschide urmărirea penală, în acel moment trebuie să-și piardă funcția, indiferent cine ar fi și să i se dovedească vinovăția în instanță. Acest lucru se dovedește dacă are procurorul are răspundere și l-a pus sub probe temeinice, așa cum este în SUA. Și președintele poate fi pus de un procuror sub acuzare pe probe temeinice (...) De aici cred că este rădăcina întregului rău. Unele lucruri sunt condamnabile. Consider că presa este un factor pozitiv. De multe ori, dacă presa nu ar fi, multe s-ar acoperi", a zis academicianul Mircea Ifrim la DC News.

"Pot să am o părere fermă în clipa în care legislația va spune probe temeinic fundamentate", a mai zis profesorul.

Iată răspunsul integral: