A murit Robert Frank, figură legendară a fotografiei

Fotograful american de origine elveţiană Robert Frank, o figură legendară a fotografiei, a decedat luni, la vârsta de 94 de ani, în Canada, a anunţat marţi New York Times, care l-a citat pe proprietarul galeriei sale newyorkeze, Peter MacGill.

Robert Frank a cunoscut celebritatea datorită albumului său The Americans" ("Les Américains), lansat în Franţa în 1958 şi în Statele Unite în 1959, o culegere de clişee alb-negru realizate în călătoriile sale prin Statele Unite, un adevărat manifest împotriva tradiţiei care a influenţat profund generaţiile ulterioare, notează AFP.

Galeria Pace/MacGill din Manhattan, care îl reprezintă pe fotograf, nu a confirmat imediat decesul acestuia, care a avut loc în Inverness din provincia canadiană Noua Scoţie, potrivit New York Times.

Numeroşi fotografi s-au grăbit să îi aducă un omagiu celui care i-a influenţat pe mulţi dintre ei.

Odihneşte-te în pace, geniu american, a scris Jerry Saltz, un critic al New York Magazine, câştigător al premiului Pulitzer la categoria Critică. El a publicat 'The Americans' în 1958. A schimbat lumea, a notat acesta.

The Americans s-a înscris pe linia Generaţiei beat, o mişcare literară şi artistică, în care urmarea instinctului prevala asupra fundamentelor tehnicilor caracteristice fotojurnalismului.

Albumul a fost considerat deprimant şi subversiv, dezvăluind partea întunecată a visului american: sărăcia, segregarea, inegalitatea şi solitudinea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel