Extragerea combustibilului nuclear de la Fukushima. Dezafectarea ar putea dura 40 de ani

Lucrătorii de la centrala nucleară de la Fukushima Daiichi au început să scoată tijele de combustibil aflate într-un bazin de depozitare situat lângă unul dintre cele trei reactoare care au suferit scurgeri în urmă cu opt ani.

Operatorul centrului, Tokyo Electric Power (Tepco), a declarat că au început lucrările de îndepărtare a primului dintre cele 566 de ansambluri de combustibil uzate și neutilizate din clădirea nr. 3 a reactorului. Măsura marchează o piatră de hotar în eforturile de a dezafecta centrala nucleară, deși îndepărtarea mai critică a combustibilului topit din interiorul a trei reactoare deteriorate se va dovedi mult mai dificilă.
Tijele de combustibil stocate în bazinul de răcire al unității nr. 3 nu au fost deteriorate în dezastrul din 2011, când un puternic cutremur urmat de tsunami au scos energia de rezervă de la Fukushima Daiichi și au declanșat cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl care a avut loc în urmă cu 33 de ani.

Lucrările întinse pe zeci de ani

Tepco a declarat că operațiunea de scoatere a tijelor de combustibil, care se află în bazine descoperite, ar dura doi ani, adăugând că transferarea acestora pe un teren mai sigur le-ar proteja mai bine în cazul unui alt cutremur catastrofal.
Specialiștii utilizează de la distanță o macara pentru a ridica combustibilul dintr-un suport de depozitare și îl așează într-un butoi de protecție. Întregul proces are loc sub apă pentru a preveni scurgerile de radiații. În funcție de rezultat, această tehnică ar putea fi folosită și în cazul celorlalte două reactoare care au suferit topiri.
Lucrarea a început o zi după ce premierul, Shinzo Abe, a promis să revigoreze cartierele evacuate după accidentul nuclear în timpul primei sale vizite la Fukushima Daiichi după mai bine de cinci ani.

"Politica noastră de bază este că fiecare ministru este ministru al reconstrucției", a spus Abe, după ce Yoshitaka Sakurada, ministrul responsabil cu redresarea Fukushima, a fost forțat să demisioneze după ce a sugerat că cariera unui politician local a fost mai importantă decât reconstruirea regiunii afectate de tsunami.

"Am reafirmat angajamentul nostru de a lucra pentru renașterea Fukushima și nord-estul Japoniei", a declarat Abe, adăugând că guvernul "se afla în prima linie" a lucrărilor de dezafectare, care este de așteptat să dureze cel puțin 40 de ani.

Sunt folosiți roboți în locul oamenilor

 (w670)

La începutul zilei, Abe a vizitat Okuma, unul dintre cele două orașe care găzduiesc centrala nucleară, câteva zile după ce ordinul de evacuare a fost parțial înlăturat. Însă, până în prezent, doar 367 de persoane, sau 3,5% din populația din provincia Okuma de 10.341, au fost înregistrate ca rezidenți, potrivit agenției de știri Kyodo.

În 2014, lucrătorii au scos și au depozitat sute de bare de combustibil în clădirea nr. 4 a reactorului, unul dintre cele trei reactoare care nu funcționau atunci când instalația a fost lovită de un tsunami puternic.

Pregătirile pentru lucrările care au început luni subliniază provocările cu care se confruntă Tepco, deoarece încearcă să elaboreze modalități de eliminare a combustibililor topiți din interiorul reactoarelor deteriorate.

Îndepărtarea barelor de combustibil a fost întârziată cu mai mult de patru ani datorită disfuncționalităților echipamentului, a nivelurilor ridicate de radiații în clădirea reactorului și a rezidurilor radioactive rezultate dintr-o explozie de hidrogen care a avut loc imediat după căderea simultană a celor trei reactoare.

Lucrările se efectuează la distanță dintr-o cameră de control situată la aproximativ 500 de metri, datorită nivelurilor ridicate de radiații din interiorul clădirii reactorului.

Sondele robotizate au fotografiat și au detectat urme ale combustibilului nuclear topit în toate cele trei reactoare care au suferit avarii, însă experții trebuie să dezvolte roboți capabili să localizeze și să înlăture combustibilul în timp ce sunt expuși la niveluri ridicate de radiații periculoase.

Vezi și: Japonia, recunoaştere: Muncitor mort din cauza expunerii la radiaţii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel