Judecătorii sunt împotriva modului în care CSM îşi alege conducerea

ghica
ghica

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România critică lipsa de transparență a CSM privind alegerea noii conduceri a   Consiliului Superior al Magistraturii, programată pentru vineri, și cere să fie amânate alegerile, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidaţilor. Traian Băsescu și-a anunțat prezența la țedința CSM.

 UNJR precizează că a solicitat în mod oficial actualei conduceri a CSM, încă din 19 decembrie 2012, asumarea publică a candidaturilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului şi a proiectelor candidaţilor.

"Până în acest moment, niciun membru al Consiliului nu şi-a anunţat candidatura, iar pe site-ul oficial al Consiliului nu este publicat niciun anunţ în acest sens", se precizează în comunicat.

 În opinia UNJR, perpetuarea acestei modalităţi de alegere a conducerii Consiliului, prin anunţarea doar în cadrul şedinţei a candidaturilor şi a proiectelor este inacceptabilă, fiind în totală contradicţie cu principiile transparenţei şi responsabilităţii asumate în mod explicit de fiecare dintre membrii actualului CSM.

 UNJR consideră că alegerea conducerii CSM trebuie făcută printr-o procedură similară celei pentru şefii Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 "În acest sens, reamintim că recent Consiliul însuşi, invocând principiul transparenţei, a desfăşurat o procedură publică de audiere a candidaţilor pentru funcţiile de conducere din Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie şi de dezbatere a proiectelor acestora. În mod evident, o procedură similară trebuie urmată şi în cazul alegerii conducerii CSM, fiind de datoria Consiliului să fie consecvent cu propriile declaraţii şi acţiuni", se mai arată în comunicat.

 În acest context, UNJR solicită în mod ferm tuturor membrilor aleşi ai CSM "să acţioneze în conformitate cu interesul magistraţilor prin votul cărora au ajuns în aceste funcţii publice".

 Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi aleg, vineri, noua conducere, judecătoarea Alina Ghica şi procuroarea Oana Schmidt Hăineală, care au deţinut până acum preşedinţia şi vicepreşedinţia acestui for, intenţionează să facă rocadă, însă şi alţi magistraţi vor să candideze.

 Oficial, anul acesta, niciun candidat nu şi-a depus candidatura pentru conducerea CSM.

 Anul trecut, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală şi-au depus un proiect comun, însă pe parcursul anului s-a simţit faptul că vicepreşedinta Consiliului, procuroarea Hăineală, a condus mai mult decât preşedinta Ghica.

 Surse din magistratură spun că anul acesta cele două magistrate vor să facă rocada, astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreşedinte.

 Faptul că un procuror îşi depune candidatura pentru preşedinţia CSM în condiţiile în care acest for are în componenţă mai mulţi judecători decât procurori a generat discuţii în sistemul judiciar.

 Potrivit judecătorului Adrian Neacșu, membru ales în CSM, niciodată Consiliul nu a fost condus de un procuror.

 "Pe lângă alte motive acest lucru ţine şi de aritmetica simplă. În CSM sunt nouă judecători aleşi şi doar cinci procurori. Mai mult, în acest moment în CSM sunt doar patru procurori aleşi, întrucât un post este vacant prin demisia domnului Bălan George. Numărul judecătorilor din CSM este de zece, la cei aleşi adăugându-se şi presedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)", susţine judecătorul Neacşu, într-o postare pe Facebook.

 Judecătorul Neacşu afirmă că instanţele şi judecatorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. "Nu pot spune aici mai multe, dar in percepţia sistemului judiciar acest lucru va însemna renunţarea judecătorilor la mandatul pentru care au fost aleşi", mai scrie judecătorul Adrian Neacşu.

 Pentru ca tandemul Hăineală-Ghica să fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al preşedintei instanţei supreme, Livia Stanciu, şi cele două reprezentante ale societăţii civile în CSM, Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină.

 Totuşi, pentru şedinţa de vineri, esta dată certă candidatura unui judecător pentru funcţia de preşedinte al CSM.  Surse din magistratură spun că judecătorul ar fi Mircea Aron.

 În situaţia în care judecătorul Mircea Aron, reprezentantul ICCJ în Consiliu, şi-ar depune candidatura, Livia Stanciu "ar fi pusă într-o situaţie neconfortabilă", afirmă surse din magistratură. Concret, Livia Stanciu nu ar putea refuza să-i dea votul colegului său de la ICCJ, Mircea Aron, mai ales că în 2013 îi expiră mandatul de preşedintă a instanţei supreme şi are nevoie de avizul Consiliului pentru a fi reînvestită în această funcţie.(Sursa: Mediafax)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel