22 de focare de pestă porcină africană în opt localităţi din Olt. Aproape 800 de porci ucişi preventiv

Pesta porcină africană (PPA) s-a extins în judeţul Olt în ultima lună, astfel că în prezent sunt 22 de focare în opt localităţi, potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, remis luni Agerpres. 

DSVSA Olt informează că de la izbucnirea primului focar de PPA, la începutul lunii, în localitatea Cilieni, şi până în prezent au fost ucişi 66 de porci în Cilieni şi 106 porci în focare. 

Localităţile cu focare de PPA sunt Cilieni, Dăneasa, Sprâncenata, Gostavăţu, Stoeneşti, Ianca, Comani şi Văleni. 

Cele mai multe focare - şapte - sunt înregistrate la Cilieni, unde a fost aplicată măsura uciderii preventive a tuturor porcilor din gospodării. Ultimele focare au fost confirmate la Gostavăţu şi Stoeneşti. 

Au întocmit dosare de despăgubire în urma aplicări măsurii eliminării porcilor 178 de proprietari de suine. 

"Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, eliminarea din focare a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, instituirea filtrelor rutiere. Până astăzi, au fost ucise în focare un număr de 106 capete suine. În data de 25.07.2019 s-a încheiat acţiunea de eliminare preventivă a porcilor în localitatea Cilieni, fiind eliminate un număr de 668 capete porcine din 178 exploataţii, pentru care au fost întocmite 178 de dosare de despăgubire", se arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel