Urmărește emisiunea live


2020 nu vine în toată lumea. Ţările care celebrează intrarea în alt an

Revelion
Revelion

Dacă în noaptea dintre 31 decembrie şi 1 ianuarie, cele mai multe ţări din lume sărbătoresc intrarea în anul 2020, există şi câteva state în care revelionul semnifică intrarea în cu totul şi cu totul alt an. 

Astfel, în Japonia abia începe anul doi iar în alte țări, precum Israel, deja vine anul 5780,remarcă platforma Matadornetwork, citată de Mediafax. 

Totul se datorează lipsei folosirii calendarului gregorian. Dacă în cronologia gregoriană numerotarea anilor începe de la anul în care se consideră că s-a născut Iisus Hristos, în Coreea de Nord, personalitatea centrală este cu totul alta.

Kim Il-Sung este fondatorul republicii democrate astfel că așa numitul calendar Juche numără anii de la nașterea sa. Cum Kim s-a născut în 1912, anul care vine este 109.

Buddha, începutul calendarului thailandez

În Thailanda, calendarul budist începe din momentul în care Budha a atins nirvana. După o serie de adaptări și reformulări, din 1941, calendarul thailandez a mutat prima zi a anului de la 1 aprilie, cum era inițial, la 1 ianuarie, suprapunându-se cu începutul anului din calendarul gregorian, dar numărul anilor este deja 2563 în 2020. Aceeași diferență de 543 ani față de calendarul gregorian este folosită și în Sri Lanka, Cambogia, Laos și Myanmar.

Un calendar străvechi, coptic, este folosit în Ethiopia. Acolo, anul care urmează abia este 2013. Potrivit vechiului calendar, nașterea lui Hristos se consideră că a avut loc cu șapte ani mai târziu decât arată calendarul gregorian. Calendarul ethiopian are și 13 luni într-un an (12 luni de câte 30 de zile și una de cinci sau șase zile), fiecare zi debutând la răsărit, nu la miezul nopții. Dar până anul viitor, etiopienii mai au de așteptat pentru că Anul nou 2012 abia a venit, în 11 septembrie. În schimb Crăciunul abia urmează să vină, fiind sărbătorit în ritmul bisericilor ortodoxe de rit vechi, pe 7 ianuarie.

Evreii, cu mult în viitor

Mult mai departe pe linia cronologie este calendarul ebraic. Acesta începe odată cu luna nouă din 7 octombrie a anului 3761 ÎEN. Astfel, 2020 este anul 5.780, în Israel. Anul nou evreiesc se numește Rosh Hashanah și fost marcat de la apusul zilei de 29 septembrie până la apusul de pe 1 Octombrie. În 2020, anul nou evreiesc va fi marcat de pe 19 septembrie.

Iranul folosește o cronologie persană bazată pe observațiile unui grup de astronomi clasici. În 2020, Iranul încheie anul 1.398, calendarul persan fiind urmat și în Afghanistan. Prima zi a anului este stabilită la echinoxiul de primăvară. Evenimentul de la care sunt numărați anii iranieni este călătoria profetului Mahomed, de la Mecca la Yathrib, localitatea redenumită în urma evenimentului Medina.

În Japonia, au trecut doar doi ani

Mult mai devreme este în Japonia. Cum calendarul tradițional începe cu primul an odată cu fiecare schimbare a unui împărat, din 1989 până în 2019 a fost era "Heisei", a "păcii pretutindeni", sub împăratul Akihito. În 2019, fiul său, Naruhito a ajuns pe tron, iar noua eră care se pregătește de al doilea an este Reiwa, tradusă ca "armonie frumoasă". Teoretic, Japonia ar fi cea mai tânără țară din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel