Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  1918. Prietenul lui Marcel Proust impresionat de vitejia poporului român

Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

În Ardealul (Transilvania) apărut la Chișinău în 12 Noemvrie 1917, este preluat un fragment din scrierea jurnalistului și omului de litere Robert de Flers, apărută în gazeta Daily Cronicle. Scriitorul care fusese pe frontul din Moldova rămăsese extrem de impresionat de vitejia românilor, care în pofida situației grele și a unei linii de front uriașe, raportată la numărul de oameni care trebuiau să o apere, se afla pe un drum bun, generat tocmai de idealul care anima spiritele – Unirea.

(w670)

România Vitează

Intr o mare gazetă din Londra, cu numele Daily Cronicle, învățatul scriitor Robert de Flers (foto), care a fost pe frontul nostru din Moldova, vorbește astfel despre noi: „România a  pășit în acest războiu cu adevărata cauză pentru dragostea cea mare. Ea a dorit biruința dreptății împotriva biruinței asupritorilor. Idealul ei național se îndreaptă, fără îndoială, spre Transilvania, dar ea avea și o țintă mai largă, aceea urmărită de Franța și Anglia. Acum închipuiți-vă greutățile ce s au grămădit asupra acestei țărișoare. Granița ei de 1400 kilometri era tot așa de mare cît frontul rusesc și trebuia să fie apărată de-o oștire numai de 600,000 de oameni. Acești oșteni au fost copleșiți de grozave încercări și au fost nevoiți să se retragă în timpul unei ierni aspre. Suferințele lor au fost fără margini. La nenorocita stare ostășească  s au adăugat bolile și foamea. Lipsa de hrană pricinuită de greutățile transportului a fost iarăși pricină de moarte. Am văzut oameni morți pe marginea drumurilor, în șanțuri, în gări, în căruțele băjenarilor.”

Notă 1: Robert de Flers (Robert Pellevé de La Motte-Ango, marchiz de Flers) (născut la 25 noiembrie 1872, Pont-l'Évêque, Calvados – a murit la 30 iulie 1927, Vittel) a fost dramaturg, libretist de operă și jurnalist francez. A studiat dreptul la Lycée Condorcet din 1888 cu ambiția de a deveni diplomat. În momentul în care l-a întâlnit pe Marcel Proust a devenit influențat de acesta și viața lui a luat o altă turnură. După ce Proust l-a  introdus în lumea literaturi și a artelor, interesele lui Flers s-au îndreptat spre scris, jurnalism și literatură. Între cei doi s-a legat o lungă și puternică prietenie.

Notă 2: Daily Chronicle a fost un ziar britanic fondat în 1872  de către Edward Lloyd și care a funcționat până în 1930, când a fuzionat cu  Daily News și a devenit  News Chronicle. News Chronicle la rândul său și-a încetat activitatea în 1960, fiind absorbit de Daily Mail, a cărui prim număr a fost publicat în 1896. Patronii săi au fost frații Alfred și Harold Harmsworth, primul fondând atât Daily Mail, cât și Daily Mirror.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel