Bucuresti Centenar

1916, moment crucial. Ardeal sau Basarabia?

Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București, prezent vineri, 2 februarie la Interviurile DC News, a vorbit despre evenimentele istorice marcante din preajma anului Marii Uniri, de la 1918.

Adrian Majuru a vorbit la Interviurile DC News despre Ardeal și Basarabia, în contextul ultimatumului primit de România în 1916 din partea Antantei, de a se alătura acesteia în război.

„Este un punct de vedere care ține de mai multe strategii și alegi cel mai mic rău și cel mai mare avantaj posibil, pierzând sau renunțând la altele pe de altă parte pentru că nu ai încotro. Negocierile cu Antanta au fost mai prolifice decât cele cu Puterile Centrale, pentru că Puterile Centrale nu au cedat niciun pas pe incurbura Carpaților, pentru că se ocupa Istvan Tisza. Austriecii voiau, dar Istvan Tisza nu a acceptat nicio modificare, a fost inflexibil".

Colaboraționiști sancționați

După ce autoritățile au revenit în capitală, au fost sancționați mai mulți colaboraționiști, povestește Adrian Majuru. 

„A fost o vânătoare de colaboraționiști, inclusiv profesorul Francisc Rainer de anatomie a trebuit să ia niște înscrisuri de la superiorii lui, care au fost în București pe zona medicală, ca să ateste fidelitatea lui față de statul român", a declarat Adrian Majuru. 

În ceea ce ține de o eventuală poziție de neutralitate a României, istoricul a menționat faptul că „în interiorul unei țări ocupate nu poți juca dublu rol, e riscant". 

Adrian Majuru este managerul Muzeului Municipiului București, fiind licențiat în Istorie la Universitatea din București (1997), unde a susținut și doctoratul în domeniul geografiei umane (2004). Are  permanent cursuri la Facultatea de Urbanism și Arhitectură „Ion Mincu".

Vezi AICI interviul integral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel