10 măsuri de austeritate din Guvernul Orban. Viorica Dăncilă: România, înapoi în vremurile grele ale guvernării PDL

Viorica Dăncilă (PSD)
Viorica Dăncilă (PSD)

Premierul Viorica Dăncilă a avertizat că România se întoarce în perioada grea a guvernării PDL, dacă Guvernul Orban va primi votul de învestitură şi îşi va pune în practică programul de guvernare şi cele "10 măsuri de austeritate". 

"Vedem cu toții cum, din nefericire, "Guvernul lui Iohannis" este exact cum ne-am temut că va fi, unul pus pe tăieri și hotărât să întoarcă România în vremurile grele ale guvernării PDL.

Domnul Orban a reușit să șocheze astăzi o țară întreagă când a somat actualul Guvern să NU crească salariul minim și a amenințat că, dacă o vom face, va modifica hotărârea de Guvern", a scris Viorica Dăncilă pe Facebook. 

10 măsuri de austeritate în programul de guvernare al PNL:

"1. Tăierea salariilor angajaților din sectorul public. PNL spune explicit că va modifica Legea salarizării, în ideea de a aduce salariile din sistemul public la nivelul celor din privat. PNL însă nu ține cont că în privat sunt multe salarii situate în zona gri, cu un venit mic pe cartea de muncă, completat de angajator cu bonusuri. Prin urmare „echilibrarea" salariilor de la stat cu cele din privat pleacă de la o premisă falsă. Această reducere a salariilor din sistemul public va afecta peste 1,2 milioane de familii de români!

2. Anularea voucherelor de vacanță. Este o consecință inevitabilă a modificării Legii salarizării, anunțată în programul PNL. Pe lângă faptul că se anulează un beneficiu câștigat de salariații din sectorul public, măsura este devastatoare pentru turismul românesc.

3. Anularea majorărilor de salarii prevăzute de PSD în Legea salarizării. Este o consecință implicită a modificării Legii salarizării, în sensul „echilibrării" cu salariile din privat.

4. Reducerea salariului minim. Guvernul Orban consideră că majorările salariului minim au fost „exagerate".

5. Anularea majorării anticipate a salariilor din Învățământ prevăzută pentru 1 septembrie 2020. Programul PNL nu își asumă această majorare.

6. Anularea creșterii punctului de pensie la 1.775 lei pentru 1 septembrie 2020. Programul PNL nu își asumă această majorare.

7. Închiderea sau comasarea spitalelor. Se revine la măsura Guvernului Boc de „comasare" a spitalelor neperformante.

8. Creșterea tarifelor pentru populație la gaze naturale și energie electrică prin înlăturarea plafoanelor din OUG 114.

9. Reorganizarea agențiilor de plăți în agricultură (care au funcționat impecabil din 2007, mai puțin în guvernarea Cioloș, în 2016).

10. Anularea programului „Tomate românești".

La toate aceste tăieri și măsuri de austeritate, se adaugă și amenințarea cu disponibilizarea unor angajați ai ministerelor, în urma unor comasări.

Până și puținele lucruri bune din acest program vor fi inițiate ca proiecte de lege în Parlament (și nu ca ordonanțe ale Guvernului), urmând, probabil, să nu fie adoptate niciodată", a mai scris premierul demis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel