1 Decembrie - Ziua SIDA. "Festivismul și populismul nu sunt potrivite"

medicament sida
medicament sida

1 Decembrie - Ziua Mondială SIDA - reamintește oamenilor despre curajul celor care se confruntă cu epidemia: persoane, familii, comunități, ONG-uri, instituții, guverne.

"Este o zi în care vorbim, cu rațiune și cu emoție, despre împliniri și eșecuri, despre dorințe și indiferență, despre ce am putea face și ce bariere ne împiedică (oameni, regulamente, HG-uri, discriminare). Festivismul și populismul nu sunt potrivite cu această zi. Nu am reușit încă, în lume și în România, să facem ca solidaritatea să fie motorul care să îndepărteze toate barierele din calea unui deziderat simplu – o lume fără SIDA!

Ne străduim din răsputeri să adunăm aliați în jurul acestei cauze, oameni și comunități care cred, ca și noi, că e posibilă o lume fără SIDA. Soluția e simplă și, cu bunăvoința guvernelor, poate fi pusă în aplicare: prevenire-depistare-tratament. Statele care au înțeles aceasta sunt pe cale să reușească: sunt țări unde guvernele alocă resurse (oameni și bani) spre a face posibil accesul universal la informare, depistare și tratament. Noi credem că, dacă există voință politică (aici vorbim despre politici de sănătate), există șansă la viață! Este oare normal ca, într-un stat democratic, care declară consumul de droguri problematic, să nu existe acces universal la servicii publice?

9.000 de consumatori de droguri injectabile își dispută cele doar 1.200 de locuri disponibile la tratament substitutiv

În București, cei 9.000 de consumatori de droguri injectabile își dispută cele doar 1.200 de locuri disponibile la tratament substitutiv sau numărul limitat de paturi în centrele de psihiatrie pentru detox, fără postcură etc. Este oare normal să nu ai unde face un test HIV/hepatite gratuit și anonim, atunci când vrei să știi cum stai (fără trimitere și alte frâne birocratice)? Este oare firesc să fii cetățean român asigurat și să nu ai acces la servicii de sănătate, pentru că nu sunt fonduri atunci când ai tu nevoie (după ce contribui lunar)?

În ce țară normală oamenii necăjiți sunt plimbați între servicii, ca să demonstreze tot felul de lucruri (că există – la evidența populației, că nu au venituri – la primărie etc.), pentru că e haos în sistemul de sănătate, care altfel dispune de tot felul de platforme online? În ce țară normală Guvernul e indiferent la populația care trăiește în sărăcie, unde izbucnesc epidemiile cel mai ușor (copii nevaccinați la naștere, pentru că mamele nu au avut bani să plătească, mame fără supraveghere pre- și post-partum, copii neluați în evidență de nimeni etc.)?", se arată într-un comunicat de presă transmis de ARAS – Asociația Română Anti-SIDA, membră a Coaliției Internaționale SIDA PLUS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel