Zegrean, șeful CCR, despre amânarea alegerilor prezidențiale

Președintele Curții Constituționale a precizat că, indiferent de ce deliberează CCR cu privire la ordonanța de urgență care modifică Legea electorală, scrutinul prezidențial se va desfășura la termenele stabilite inițial.

Guvernul a stabilit că primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 2 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 16 noiembrie.

"Procedural, prin ordonanța asta s-a modificat legea. Or, dacă ordonanța, cum spuneți dumneavoastră, ar fi declarată neconstituțională, rămân termenele din lege. (...) Data alegerilor s-a stabilit prin hotărâre de guvern emisă în baza acestei ordonanțe", a precizat Zegrean la sediul CCR, potrivit Agerpres.

CCR urmează să discute marți excepția ridicată în instanță de PNL față de OUG 45/2014 privind modificarea Legii pentru alegerea președintelui României.

"Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislația în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidențiale respectă sau nu Constituția. Din punctul nostru de vedere, există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală. Introducerea posibilității de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declarații pe proprie răspundere, nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condițiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile și eliminarea prevederilor care fac posibilă o ușoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli", se arată în sesizarea înaintată CCR.

LISTE ELECTORALE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Numărul alegătorilor din REGISTRUL ELECTORAL a scăzut

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel