Vladimir Putin amenință că lasă Ucraina și Europa fără gaze

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va opri livrările de gaze către Ucraina dacă aceasta nu-și plătește facturile în "3-4 zile", adăugând că măsura "va crea o problemă" pentru tranzitul de gaz spre Europa, potrivit Russia Today.

Jumătate din volumul de gaze care aprovizionează 30% din nevoile Europei tranzitează Ucraina.

"Gazprom și-a îndeplinit pe deplin obligațiile în baza contractului privind livrările de gaz către Ucraina și va continua să facă asta", le-a declarat Putin reporterilor după o întâlnire cu omologul său din Cipru. "Plata în avans a Ucrainei pentru livrările de gaz rămâne în vigoare pentru încă 3 sau 4 zile. Dacă nu face pre-plata neceară, Gazprom va suspenda livrările. Desigur, asta va crea o anumită problemă pentru tranzitul de gaz spre Europa, spre partenerii noștri Europeni", a adăugat liderul de la Kremlin.

Marea Britanie trimite personal militar în Ucraina

Cu o zi în urmă, șeful Gazprom, Alexei Miller, spunea că livrările de gaze către Ucraina vor fi tăiate complet dacă Executivul de la Kiev nu-și achită datoriile. 

"E nevoie de două zile pentru ca plata Naftogaz să fie depozitată într-un cont al Gazprom. De aceea o livrare de 114 milioane metri cub către Ucraina va duce la o terminare completă a livrărilor de gaze rusești în două zile, ceea ce creează un risc serios pentru tranzitul spre Europa", a spus Miller.

Ministrul Energei, Aleksandr Novak, estima la începutul acestei luni că datoria Ucrainei către Gazprom cumulează 2,3 miliarde de dolari.

Viktor Orban: Ungaria nu va mai revinde gaz rus Ucrainei. Ne opunem Uniunii Energetice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel