Virusul Zika. Oamenii de știință au găsit urme ale virusului la țânțari comuni

Cercetători brazilieni au anunțat joi că au găsit semne ale virusului Zika la un țânțar comun, care este o specie diferită de cea a țânțarilor Aedes aegypti, țânțari cunoscuți drept principalul vector de transmitere al acestui virus, informează Reuters, citată de Agerpres.

Ei au avertizat, totuși, că sunt necesare teste suplimentare pentru a determină dacă această specie, cu numele științific Culex quinquefasciatus, este cu adevărat responsabilă pentru transmiterea virusului la om și în ce măsură, în caz că acest lucru se confirmă.

Oameni de știință de la institutul de cercetare brazilian Oswaldo Cruz au descoperit urme de Zika la țânțari Culex capturați în și în jurul orașului Recife, capitala statului Pernambuco, cel mai grav afectat de epidemia de Zika izbucnită anul trecut.

În luna martie, aceiași cercetători au declarat că au reușit să transmită virusul Zika la țânțari Culex în laborator, dar nu erau siguri în acel moment dacă specia ar putea purta virusul în mod natural.

Urmele de Zika, au explicat oamenii de știință într-o declarație, au fost găsite folosind metode care identifică acidul ribonucleic din virus. Constatările "confirmă specia ca potențial vector al virusului.

[citeste si]

Cu toate acestea, rămâne de stabilit dacă țânțarul comun, deși capabil să poarte Zika, ar fi o sursă importantă de infecție la om.

Țânțarii Culex sunt mai răspândiți decât Aedes aegypti, principala specie responsabilă pentru transmiterea virusului Zika, și sunt capabili să reziste la un climat mai temperat.

Aedes aegypti au obiceiuri diferite de reproducere, de hrănire și în general, care îi fac fac să fie un vector eficient pentru a transmite boala la om.

Comparativ cu acest țânțar, care este atras de medii urbane și de gospodării și de oameni pentru a se hrăni, Culex obișnuiește să trăiască în jurul copacilor și al altor zone înalte și preferă păsările și alte animale, dar și oamenii.

"Doar simpla descoperire a virusului la o altă specie nu înseamnă că aceasta îl și poate transmite în mod eficient", a declarat Jerome Goddard, entomolog și specialist în boli transmise de țânțari, la Universitatea de Stat din Mississippi.

Virusul Zika, care afectează 1,5 milioane de persoane din țara gazdă a Jocurilor Olimpice, poate să fie responsabil pentru febră, dureri articulare și, în anumite cazuri mai rare, de probleme neurologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel