Vin ninsorile. Vezi ce amenzi riști dacă circuli fără cauciucuri de iarnă

anvelope de iarna
anvelope de iarna

Potrivit prognozei meteo, luni noapte va începe să ningă și în  Bucureşti, iar ninsorile vor continua şi în zilele de marţi şi miercuri. Din acest moment, cauciucurile de iarnă devin obligatorii, iar șoferii care sînt prinși fără aceste riscă amenzi care   nu sunt de neglijat.

În noaptea de luni spre marţi, 25-26 noiembrie, temperatura minimă din Bucureşti va ajunge la -2 grade Celsius, iar precipitaţiile se vor transforma în ninsoare, startul de zăpadă putând ajunge și la peste 30 de centimetri, potrivit Accuweather.

 Miercuri continuă să se răcească şi să ningă, temperatura maximă ajungând la doar 0 grade, iar cea minimă la -5 grade. De joi va începe să se încălzească uşor, însă temperaturile peste noapte vor rămâne negative.

Dacă până în prezent, dotarea mașinilor cu cauciucuri de iarnă nu era obligatorie, de luni, acest lucru este necesar.

Potrivit  Ordonanței de Guvern 5/2011, purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

 Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amendă a crescut la 80 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 720 și 1600 de lei.

Trebuie știut că singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

 Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești “mud” and “snow”, care înseamnă “noroi (nămol)” și, respectiv, “zăpadă”.

 Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel