Victor Ponta, noul lider al României

În ultimele săptămâni, după numirea procurorilor, am văzut multe analize prin care se arată, altminteri corect, că o apropiere a premierului Victor Ponta de Guvernatorul Traian Băsescu se va solda cu un grav deficit de imagine pentru primul. Se pun la cale tot felul de scenario, prin care Traian Băsescu ar urma “să-l înțepe” și pe Victor Ponta, așa cum a făcut-o cu toți aliații săi. Cred că perspectiva aceasta a relației Ponta-Băsescu este greșită.

Astăzi când vorbim, cel mai puternic om politic din România a devenit Victor Ponta. Traian Băsescu a încetat de a mai fi puternic, pe 29 iulie 2012, seara. Nu Ponta încearcă să se apropie de Băsescu, ci Băsescu de Ponta. “Moșul” – așa cum este denumit în Structuri – rămâne pe zi ce trece mai fără putere. Ceea ce era esențial pentru el, reîntoarcerea în fostul partid PDL, nu s-a mai putut face. Înfrângerea lui Băsescu a fost fără echivoc. Mai departe, Mișcarea Populară - așteptată să izbucnească ca un foc de artificii, la care să adere, precum odinioară în jurul lui T. Băsescu, intelectuali, sponsori grei, Servicii și, în final, poporul muncitor - nu a produs aproape niciun efect. D-lui Băsescu nu i-a mai rămas decât lauda deșănțată la adresa premierului Ponta, în speranța unei pensii liniștite

De partea cealaltă, Victor Ponta are toate datele, astăzi, de a fi omul politic al epocii sale. Conduce cel mai mare partid - poate singurul – din România, plus Guvernul. Structurile de forță, de la procurori și până la Servicii, se îndreaptă, în mod natural, către cel mai puternic. Așa au învățat de la Băsescu. Astăzi, dl. Ponta are și funcția și gradul necesare pentru ca tot sistemul de forță - clădit cu migală de Traian Băsescu, pentru a-i servi propriilor interese - să se mute către un nou stăpân. Sistemul știe bine, a învățat în 1989, că un lider fără un minimum sprijin popular nu mai face doi bani, atunci când îi vine sorocul pentru descălecare.

De fapt, Victor Ponta este un model mai nou de Traian Băsescu. El reprezintă același tip uman cu dl. Băsescu, categoric updatat însă timpurilor noastre. Mai inteligent, mai cultivat, mai răbdător, mai conectat și la fel de bun comunicator. Dl. Ponta are la dispoziție două căi. Fie să apuce pe cea bătută de Traian Băsescu, prin care să-și exercite puterea în mod aberant și inutil, pentru a ieși învingător în toate disputele personale, în timp ce țara este devastată. Calea opusă este cea a dialogului, a construcției, a sacrificiului în favoarea celor mulți. Indiferent pe ce cale apucă dl. Ponta, se vor găsi adoratori care să-l preamărească și să explice că distrugerea, de exemplu, este un proces necesar pentru reconstrucție. În curând, slugile din presă ale dlui Băsescu își vor căuta un nou stăpân. Asta îmi amintește o replica dintr-un film celebru: “Diferența dintre Dumnezeu și Diavol este doar o chestiunea de PR”.

Singurul adversar de astăzi al lui Victor Ponta este același care l-a înfrânt pe atotputernicul Traian Băsescu: criza economică. Și mai poate exista un adversar, atunci când ai atâta putere: propria conștiință. Dl. Băsescu n-a fost niciodată deranjat de aceasta. Iar rezultatele le vom resimți ani buni de-acum încolo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel