Victor Ponta: Din 2012, gradul de absorbţie a fondurilor UE a crescut de la 7 la 52%

Victor Ponta este optimist în ceeea ce privește absorbția fondurilor europene. Acesta a declarat, joi, că de la preluarea mandatului, în mai 2012, în timpul guvernărilor pe care le-a condus ulterior, gradul de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la 52% de la 7%, obiectivul în acest an fiind de 75%-80% grad de absorbţie. Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a declarat că în ultimii doi ani și jumătate în România au intrat peste 12 miliarde de euro.

"A fost probabil una din cele mai dificile provocări pe care le-am avut ca Guvern. În mai 2012, când am preluat mandatul, practic, toate programele operaţionale erau suspendate sau în fază de presuspendare şi România avea un grad de absorbţie de 7% iar perspectiva era, practic, să ne oprim la acei 7%, pentru că prin suspendarea programelor era foarte clar că în viitor nu o să reuşim să mai absorbim acei bani. Astăzi, la 31 decembrie, de fapt, gradul de absorbţie pe fonduri structurale şi de coeziune a ajuns la 52% şi obiectivul pe care-l avem este de a ajunge în acest an la 75% -80%", a declarat Victor Ponta în cadrul prezentării bilanţului privind absorbţia fondurilor europene, de la Palatul Victoria.

La rândul său, Eugen Teodorovici a spus că "în cei doi ani și jumătate avem o absorbție de 43,28%, față de primii cinci ani și jumătate în care gradul de absorbție a fost, practic, de 7-8%. Ca și sume intrate în România în cei doi ani și jumătate putem spune astăzi că avem peste 12 miliarde de euro, din care opt miliarde de euro sunt avansuri, diferența fiind sumele pe care Comisia le-a rambursat României ca urmare a plăților efectuate în țară ", a declarat ministrul Fondurilor Europene la prezentarea pe tema situației absorbției fondurilor europene.

Vezi AICI situația absorbției fondurilor structurale și de coeziune

Teodorovici a adăugat că România mai are de încasat de la Comisia Europeană încă 1,3 miliarde de euro, sume pe care CE nu a apucat până la finalul lui 2014 să le remită țării noastre, în baza facturilor trimise spre decontare.

"Ca și nivel pentru 2015, an în care se închide actualul cadru financiar și începe practic implementarea următorului cadru financiar, estimăm, într-adevăr, un nivel de absorbție de până la 80%. Asta va cere un efort susținut din partea întregii administrații, și centrală și locală și, desigur, din partea beneficiarilor care trebuie să aducă facturi spre decontare ", a spus ministrul Fondurilor Europene.

Citește și: Absorbţia fondurilor europene gestionate de MADR a crescut din 2012 de la 45,58 la 87,33%

Teodorovici a adăugat că din analiza absorbției fondurilor europene rezultă, printre altele, că "toate programele sar ușor de 50%, ceea ce este un lucru foarte bun".

"Ceea ce cu siguranță se va întâmpla și în 2015 pentru a ne atinge acest nivel de 80% grad de absorbție", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici a precizat că statul român a asigurat pentru cofinanțarea proiectelor europene și pentru plata la zi la facturilor peste 15 miliarde de lei de la bugetul de stat, sume avansate în primă fază de România și, ulterior, rambursate de Comisia Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel