VICTOR PONTA - "CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI". Inspecția Judiciară s-a sesizat după declarația lui Ponta despre "Cumințenia Pământului". CSM va decide dacă a fost încălcată independența justiției

Președintele CSM, Adrian Bordea, a anunțat joi că Inspecția Judiciară face verificări în cazul declaraţiei premierului Victor Ponta despre decizia instanţei cu privire la retrocedarea operei lui Brâncuşi, "Cuminţenia Pământului". Raportul urmează să fie analizat în Consiliul Superior al Magistraturii, care va stabili dacă prin aceste afirmaţii a fost încălcată independenţa justiţiei.

Întrebat dacă CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în cazul declaraţiilor premierului Victor Ponta, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a explicat că IJ s-a sesizat din oficiu în acest caz.

Vezi și: Victor Ponta, solicitare către ministrul Justiției, privind "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși

"Obligaţia Inspecţiei Judiciare este aceea ca, în momentul în care apar încălcări sau eventuale încălcări ale independenţei justiţiei, să facă un raport. Acest raport va fi supus plenului CSM şi plenul va hotărî dacă este vorba de o încălcare sau nu a independenţei justiţiei", a declarat judecătorul Adrian Bordea, citat de Mediafax.

Declarația lui Ponta care a sesizat IJ

Victor Ponta a declarat marţi că i-a cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM asupra faptului că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greşită în cazul operei lui Brâncuşi, "Cuminţenia Pământului". Primul-ministru a afirmat că acel judecător ar trebui să plătească.

"Singura operă a lui Constantin Brâncuşi rămasă în România, Cuminţenia Pământului, a fost retrocedată, deşi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca să nu fie vândută, trebuie să plătim 20 de milioane de euro. Deci, fiecare român din această ţară va da un euro, de la nou-născut la pensionar, pentru că, din punctul meu de vedere, nişte judecători sau un judecător a dat o hotărâre greşită, or eu i-am cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM şi CSM dacă constată că nu eu am dreptate, o să-mi cer scuze. Dar dacă se constată că un judecător a greşit, acel judecător trebuie să plătească", a spus Victor Ponta, la Digi 24.

Citește și: Guvernul Ponta vrea să cumpere "Cumințenia Pământului", opera lui Constantin Brâncuși

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel