Urmărește emisiunea live


Victor Ciutacu, opinie pe tema anticorupției televizate. "Exces de cătușe și arestările în masă"

Victor Ciutacu a făcut analiză, pe blogul său, despre cutremurul care a zguduit oameni de afaceri, politicieni și oameni de afaceri.

Realizatorul emisiunii "Ediția de seară", de la România TV, subliniază faptul că dacă fiecare angajat al statului și-ar fi respectat fișa postului, nimeni nu ajungea să comente cazuri de corupție de acum 8-10 ani.

"Aud că la vârful statului de drept există nemulțumiri manifeste în raport cu pozițiile mele publice pe tema anticorupției televizate. Nu mă mișcă deloc. Inseamnă că sunt consecvent. Asanarea morală și penala a clasei politice, a mediului de afaceri și, în general, a societății românești nu se numără printre preocupările mele de căpătâi. Cât timp, însă, acțiunile subsumate nobilei curățenii generale se petrec în spațiul public, le comentez; la fel de public, nu sub plapumă. Ca și pe vremea când stăteam cu filajul la vedere în fața ușii blocului.

Corupția din România e endemică. Se vede cu ochiul liber și se simte, nu trebuie să fii cercetător britanic pentru a realiza crunta realitate. Iar fenomenul trebuie, în măsura în care ești în stare ca stat, redus, că eliminat n-a fost nicăieri pe Planeta Pământ. Dar nu printr-o apăsare de buton și un iureș stalinist, că nu învârți inelul Arabelei și se face subit dreptate. Există instituții special înființate pentru asta. Nu le-a împiedicat nimeni, până acum, să-și facă treaba. Bugetele le-au sporit an de an, la fel și puterea. Jelaniile sunt patetice.

Nu era nevoie de noi coduri juridice și nici de angajamente solemne față de licuricii ierarhic superiori. Dacă fiecare angajat al sistemului de forță al statului, ofițer de informatii, polițist, procuror, își respectă fișa postului, nu ajungeam să comentăm cazuri strigătoare la cer de corupție de acum 8-10 ani. Iar unii dintre inculpații de astăzi nu mai ajungeau în poziții de putere din care să influențeze soarta unui popor. S-a stat, avantajos, cu curu' pe informații și dosare. O mână a spălat-o pe cealaltă și amândouă obrazul.

Revenind la peisajul perioadei, continuă să-mi repugne mascații trimiși după oameni care s-ar prezenta și singuri la audieri, excesul de cătușe, arestările în masă pentru presupuse infracțiuni care nu reclamă statutul de excepții generatoare de pericol public, obsesia confiscării, lipsa oricărei intimități și, de principiu, acțiunile de forță și intimidare, plus slugănicia societății în fața aparatului represiv pe care-l plătește. Dat fiind că n-am de ales, trăiesc în mijlocul vulcanului și, ținând cont de particulăritățile meseriei, exploatez, cât de decent mă pricep și reusesc, starea de fapt. Dar asta nu înseamnă că-mi place. Și nici că am vreo spaimă metafizică. Pur si simplu, bălțesc...", a scris Victor Ciutacu pe blogul său.

"Cât despre setea cruntă de sânge a poporului suveran, ea nu va putea fi ostoită cât timp Băsescu e liber pe stradă și dă lecții de cinste și conduită cui mai are timp și chef să-l asculte", a mai notat jurnalistul. Întreaga postare poate fi citită AICI.

VEZI ȘI: Victor Ciutacu-Elena Udrea-Niels Schnecker, întâmplare memorabilă. SMS decisiv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel