Victor Ciorbea, presat să atace la CCR OUG privind Legea Educaţiei

Victor Ciorbea dc
Victor Ciorbea dc

Opoziţia se alătură demersului preşedintelui Traian Băsescu şi îi solicită Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de urgenţă prin care Legea Educaţiei suferă multe schimbări contestate de specialiştii în domeniu.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei Avocatul Poporului a confirmat astăzi, pentru Mediafax, că a primit o scrisoare deschisă din parteapreşedintelui Băsescu, care semnalează numeroase efecte negative ale acestei OUG.

Deputatul PDL Raluca Turcan, membru al Comisiei de învățământ a Camerei, i-a transmis Avocatului Poporului o scrisoare deschisă în care îi cere sesizarea directă a CCR cu privire la OUG 49/2004, considerând că aceasta "încalcă dreptul la educație, dreptul la proprietate și nu respectă principiul separației puterilor în sta", scrie Agerpres.

"Prin modificările făcute de OUG 49/2014, Guvernul schimbă 97 de articole din Legea Educației Naționale, încalcă dreptul la educație, dreptul la proprietate și nu respectă principiul separației puterilor în stat. În mod practic, putem vorbi de impunerea unei noi legi", afirmă Turcan în scrisoarea respectivă.

Potrivit deputatului PDL, "Art. 112, alin. (41) 'rezolvă' ceea ce nu s-a reușit prin Legea descentralizării: terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea palatele și cluburile elevilor, cluburile sportive școlare ale căror cheltuieli curente și de capital se finanțează de la bugetul de stat pot fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a Consiliului Local, după caz, prin Hotărâre a Guvernului".

TRAIAN BĂSESCU, scrisoare către AVOCATUL POPORULUI, VICTOR CIORBEA. Președintele cere sesizarea CCR pentru OUG 49/2014

Democrat-liberala acuză faptul că ordonanța respectivă permite persoanelor fizice care participă la o universitate să aibă dreptul de desființare sau dizolvare a universității și patrimoniului acesteia, însușindu-și astfel patrimoniul dobândit din taxele studenților și pentru care nu au plătit impozite și TVA.

"S-a legiferat anul pregătitor pentru cei care nu și-au luat bacalaureatul. Iar banii pentru acest an vin direct din finanțarea de bază. Prin această ordonanță se înființează colegii postliceale în facultăți. Ceea ce înseamnă: mai mulți bani de la buget către facultăți. Prin această măsură elevii care nu și-au luat examenul de BAC pot ajunge în facultăți pe o altă cale decât ceilalți absolvenți", subliniază Turcan.

Raluca Turcan mai acuză că prin modificările aduse de ordonanță se continuă politizarea învățământului, se permite rectorilor să rămână în funcție pe viață, dar și că prin aprobarea acestei Ordonanțe, Guvernul și-a depășit limitele delegării prevăzute de Constituție, fiind vorba de "o imixtiune nepermisă în competența legislativă a Parlamentului, o violare a principiului separației puterilor în stat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel