Van Groningen: Nu suntem de acord cu o conversie a creditelor la alt curs

Conversia în lei a creditelor în franci elveţieni ca urmare a unei măsuri administrative nu este dorită de bănci, nefiind necesară în cazul tuturor debitorilor, iar costurile afectează deponenţii. Totuși,  băncile au soluţii individuale, a declarat preşedintele Patronatelor Bancare, Steven van Groningen.

"În primul rând nu e nevoie (de conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric plus un anumit procent, de 20% cum au propus clienţii, sau mai mare - n.r.) şi, dacă luăm abordarea asta, atunci punctul de plecare este cu toţi cei care au credite în franci şi asta-i include şi pe cei care nu au probleme. De ce trebuie să creăm un cost pentru sistemul bancar, care ar putea să fie între 700 şi 900 milioane de euro pentru că într-o săptămână a crescut rata de schimb cu 20%, care se traduce într-o mărire de rată între 10% şi 15%? E o problemă de cash-flow, de serviciul datoriei acum şi nu văd de ce trebuie să luăm o măsură care afectează un credit pentru încă 20 de ani", a afirmat van Groningen, care este şi preşedintele Raiffeisen Bank, după ce a participat la şedinţa Comisiei Buget-Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor, care s-a amânat din lipsă de cvorum.

Citește și: Franci elvețieni. Povestea buzoianului care a învins banca

El a arătat că nu crede în măsuri administrative şi că situaţia din România este total diferită faţă de alte ţări care au adoptat rapid măsuri, "unde nu s-a realizat conversia la alt curs decât cursul zilei, iar problema era una sistemică".

Preşedintele Consiliului Patronatelor Bancare din România apreciază că băncile nu ar trebui să pună în pericol banii deponenţilor prin conversia creditelor în CHF la cursul istoric, cu sau fără procente în plus.

El a precizat totuşi că, pentru clienţii care au într-adevăr dificultăţi la plata ratelor, banca găseşte soluţii, fie că este vorba de restructurare, fie de conversie cu anumite reduceri.

"Pentru cei care au probleme cu adevărat găsim soluţii, aceasta este o activitate uzuală pe care o face fiecare bancă, nu vrem să ajungem la executare. Este ultimul instrument pe care îl ai la dispoziţie şi întotdeaua vrei să găseşti o soluţie în care ajuţi un client să plătească măcar ce îşi permite pentru o anumită perioadă şi, dacă e absolut clar că nu are de unde să plătească, asta înţelegem şi noi şi de-aia facem analiză pentru fiecare om în parte", a afirmat preşedintele Raiffeisen Bank.

Citește și: Şase bănci, de acord cu CONVERSIA CREDITELOR din franci elveţieni în lei

Banca are în portofoliu circa 8.800 de credite în franci elveţieni, cu o valoare totală de sub 400 milioane echivalent euro. Până în prezent, a realizat conversia a 520 de credite în franci elveţieni, în cadrul unor restructurări, în finanţări în lei, însă au existat şi solicitări din partea clienţilor de conversie în euro.

Întrebat dacă Raiffeisen aplică un discount la soldul rezultat în urma conversiei creditului în lei, van Groningen a spus că depinde de la client la client.

"Nu poţi să vii cu o soluţie care se aplică şi la cineva care trăieşte cu salariul minim pe economie şi la cineva care are un credit de un milion de franci elveţieni. Prima întrebare este dacă se poate păstra aceeaşi sumă lunară. Punctul meu de plecare este nu dacă este vorba de cineva care are probleme fiindcă are franci elveţieni, ci orcine care are probleme cu serviciul datoriei să se ducă la bancă, negociază cu banca şi să se găsească o soluţie", a adăugat van Groningen.

Printre posibilităţile de restructurare, preşedintele Raiffeisen a enumerat reducerea dobânzii pentru o anumită perioadă sau prelungirea termenului creditului pentru micşorarea ratei lunare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel