Valentin Nicolau, fostul șef al TVR, a murit la 54 de ani

nicolau valentin
nicolau valentin

Valentin Nicolau, dramaturg, fost președinte al TVR şi fondatorul editurii Nemira, a fost dus de urgenţă la Spitalul Universitar, marți, fiind în stop cardio-respirator. Nicolau a decedat la scurt timp  după declanșarea atacului de cord.

Valentin Nicolau, în vârtă de 54 de ani, se afla în maşina personală când a început să se simtă rău. Ambulanţa a fost chemată de o altă persoană, informează Mediafax.

CITEȘTE ȘI: Nicolau a aflat de la o ziaristă de decizia ANI și vorbește de o conspirație în TVR

Medicii au început manevrele de resuscitare în timp ce îl transportau pe Valentin Nicolau la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, dar după 45 de minute a fost declarat mort.

Chirurgul Florin Chirculescu, un apropiat al lui Valentin Nicolau, a declarat pentru Mediafax că nu ştie ca fostul şef al TVR să fi fost cardiac, că acesta se lăsase de fumat şi slăbise.

Valentin Nicolau a condus Televiziunea Română, din funcţia de preşedinte-director general, în perioada 2002-2005. De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru în fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

CITEȘTE ȘI: Tolontan, despre eliminarea lui Nicolau din TVR: Stelian Tănase avea nevoie de el

În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru prealuarea din nou a şefiei TVR.

Biografia lui Valentin Nicolau


Scriitor, jurnalist, om de afaceri, președinte TVR, geofizician

Scriitor, proprietar al Grupului Nemira, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, Valentin Nicolau este de formaţie geofizician.

S-a născut pe 22 iunie 1960, la Bucureşti. A urmat cursurile liceului „Spiru Haret" şi apoi s-a înscris la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti, pregătindu-se pentru o meserie în care „ai mult timp liber şi nu ai şefi".

După absolvirea facultăţii, în 1985, şi până în 1990 Valentin Nicolau a lucrat ca inginer geofizician, şef de echipă de prospecţiuni gravimetrice la Întreprinderea de Prospecţiuni Geologice şi Geofizice Bucureşti.

La doar câteva luni după Revoluţie, în aprilie 1990, Valentin Nicolau fonda Ziarul Ştiinţelor şi Călătoriilor şi-şi dădea demisia de la IPGG, părăsind o profesie în care se impusese după mai puţin de cinci ani de practicare.

Nemira s-a născut în 1991, pe 22 iulie, şi a însemnat împlinirea unui vis, dându-i şansa de a transforma pasiunea în profesie. În scurt timp, Nemira a devenit una dintre cele mai importante edituri din România şi nu numai, în 2001 fiind desemnată cea mai bună editură europeană de science-fiction la Convenţia Europeană de Science-fiction.

Începând din iulie 2001, Valentin Nicolau a devenit consilier al prim-ministrului pe probleme de cultură, educaţie, cercetare şi turism. În iunie 2002 a demisionat.

Între 2002 şi 2005 Valentin Nicolau a fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, funcţie din care a demisionat în iunie 2005, motivându-şi decizia prin presiunile politice exercitate asupra sa şi asupra TVR. În timpul mandatului la TVR, a fost membru în Consiliul de administraţie al EBU (European Broadcasting Union – Asociaţia Televiziunilor Europene).

Între 2005 şi 2006 a fost vicepreşedinte al GRIVCO – Grupul de presă Intact.

Din 2006 este consultant Lagardère Media pentru România.

La începutul anului 2007 a lansat Editura Nemi, specializată în carte pentru copii.

A demisionat din CNA, după trei zile

În iunie 2007 a devenit membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, funcţie din care a demisionat după numai trei zile, acuzând Consiliul de subordonare politică.

În august 2007 începe să emită postul de radio Smart FM, „primul post cultural privat din România" pe care-l fondase la începutul aceluiaşi an.

Din octombrie 2007 Valentin Nicolau este profesor asociat la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu.

Din februarie 2010 este profesor asociat la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării şi din februarie 2011, profesor asociat la Universitatea „Transilvania" din Brașov.

Din noiembrie 2012, a devenit profesor asociat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

În luna iunie a anului 2012, chiar de ziua lui, pe 22 iunie, este ales cu o majoritate zdrobitoare de către angajaţii TVR reprezentant în Consiliul de Administraţie.

În ultimii ani, Valentin Nicolau desfăşoară o intensă activitate publicistică, publicând editoriale în Cotidianul sau Jurnalul Naţional, apoi, după ce unul dintre texte i-a fost cenzurat, pe blogul personal, Norii mei. Editorialele sunt adunate în două volume, publicate la Editura Nemira, "Dumnezeu e în sens invers" şi "România feudelor târzii". 

Aventura lui Valentin Nicolau în lumea literară a început însă cu mult mai devreme. În 1994 îi apărea prima carte de literatură pentru copii, Bronto, un dinozaur încă mic, urmată în 1995 de Bronto, un dinozaur neastâmpărat şi, ceva mai târziu, în 2008, Zina Benzina.

A scris dramaturgie de calitate

Dar în atenţia lumii teatrale a intrat relativ târziu. În 1998, pe scena Teatrului „Victor Ion Popa" din Bârlad i se juca prima piesă, Vi s-a furat un pat. Abia în 1999 şi 2000 talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial, prin cele două nominalizări succesive la premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a Marelui Premiu „Camil Petrescu" pentru Dramaturgie al Ministerului Culturii pentru Ca zăpada şi cei doi, preşedintele juriului fiind criticul literar Nicolae Manolescu.

La Teatrul Nottara, piesa Ca zăpada şi cei doi se joacă din 2002 fără oprire, sub titlul Uzina de plăceri S.A. Piese de teatru i-au fost jucate pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, din Satu Mare, Târgu Jiu, şi adaptate pentru Televiziunea Română şi Teatrul Radiofonic.

A publicat mai multe volume de teatru, Dacă aş fi un înger, Ultimul împărat, Mai jos de Figueras, antologia Taina îngerilor şi, cele mai recente, Povești din al nouălea cer şi Păstrează copia şi nu uita originalul. De asemenea, piesa Taina îngerilor a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul Le mystère des anges, la celebra Editură Lansman. Multe alte piese au fost traduse şi publicate în antologii colective. În cadrul Salonului de Carte de la Paris din primăvara lui 2013, unde România a fost ţara invitată, Valentin Nicolau a participat în calitate de dramaturg.

„Nu-mi recitesc piesele", declara Valentin Nicolau. „Ar fi ca şi cum m-aş întoarce la o veche poveste de iubire, am trăit-o cândva, a fost minunată sau chinuitoare, dar nu vreau să mai văd chipul femeii. Poate astăzi nici nu aş mai recunoaşte-o. Prefer să mă îndrăgostesc din nou, de altă femeie, să trăiesc o nouă poveste."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel