Valentin Lazea, BNR: Este scandalos ce se întâmplă acum...

Valentin Lazea: sunt mai puţine credite date atât în lei, cât şi în valută decât sunt depozite în bănci
Valentin Lazea: sunt mai puţine credite date atât în lei, cât şi în valută decât sunt depozite în bănci

Nu poți adera la euro cu oameni care nu înțeleg ce citesc, iar ceea ce se întâmplă acum în învățământul superior așa-zis de zi este scandalos, a declarat economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, potrivit căruia educația ar trebui să reprezinte piatra de temelie pentru dezvoltarea României.

"Sistemul de educație este într-o mare problemă", consideră Valentin Lazea, care are trei propuneri în acest sens: înlocuirea sistemului de meditații private cu meditații publice, rezervarea unui număr de locuri în universități pentru studenții de la sate și un învățământ superior cu studenți prezenți la cursuri.

Desființarea meditațiilor particulare

Pentru prima propunere, oficialul BNR susține, potrivit Agerpres, că primăriile ar trebui să construiască mai puține borduri și să aloce mai mulți bani pentru meditații post ore în cadrul școlilor, iar sistemul meditațiilor particulare să se desființeze. Profesorii din instituțiile de învățământ "pot să dea meditații în școală, după ore și să fie plătiți de primărie. (...) Și când vine copilul acasă să fie cu lecțiile făcute, nu să se apuce la ora 8 seara când vin părinții să rezolve 50 de probleme", a subliniat Lazea.

Locuri la universități pentru studenții de la sate

O altă problemă vizată de Lazea este cea privind admiterea în învățământul superior pentru tinerii de la sate, în condițiile în care "numai 2% din absolvenții de facultate provin din mediul rural, care reprezintă 35% din populație". Reprezentatul BNR propune ca "facultățile publice să aloce 10% din locuri gratuit, eventual și cu burse, celor mai buni absolvenți din mediul liceal din sate cu garanția și cu semnătura că aceștia se vor întoarce și vor profesa la sat.

Să se redea prestigiul învățământului superior

În plus, Valentin Lazea se declară revoltat de ce se întâmplă în învățământul universitar de stat: "Este inadmisibil, după părerea mea, ca învățământul așa-zis de zi să fie făcut cu studenți care au ca primă activitate să muncească și seara, dacă mai au timp și chef, să se mai ducă la facultate. Acesta este sistemul american, să fie primit acolo la ei, la noi este inadmisibil. Așa calitate, așa studenți, așa învățământ, așa educație".

În opinia economistului-șef al BNR, există soluții și pentru cei care nu se pot întreține în facultate, prin credite, sau sistemul englez, care permite să faci un an de facultate, întrerupi un an și muncești, mai faci un an și tot așa. "Dar ce se întâmplă acum este scandalos...că după aceea diploma nu valorează nimic, pe cine încălzește? Nu încălzește pe nimeni", a mai spus Valentin Lazea.

Amintind de rezultatele testelor PISA din 2012, potrivit cărora România se află pe locul 45 la matematică, pe 49 la științe și pe 50 la citire, Valentin Lazea susține că "Acest loc 50 este dramatic pentru că înseamnă că oamenii nu știu să lucreze cu informația care li se dă. Ei citesc o frază și nu știu ce să facă cu ea. Nu se poate cu oameni care sunt pe locul 50 ca și citire să intri în zona euro", a concluzionat Lazea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel