Valentin Jucan, CNA, sesizare Parchet, după ce Monica Macovei a adus acuzații

alexandru-valentin-jucan-dcnews_639x426
alexandru-valentin-jucan-dcnews_639x426

Valentin Jucan, membru al CNA, a declarat, în şedinţa de joi, într-o discuţie cu staff-ul Monicăi Macovei, că va sesiza Parchetul în urma acuzaţiilor aduse CNA de Macovei, care a spus că CNA a intervenit la Pro TV pentru ca televiziunea să anuleze o emisiune online, în care urmau să fie interviuri cu prezidențiabilii.

La şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de joi au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai Monicăi Macovei, între care Daniel Şerban, managerul campaniei acesteia la alegerile prezidenţiale, şi Mihai Politeanu, membru în staff-ul de campanie al acesteia.

CITEȘTE ȘI: PRO TV, decizie radicală după emisiunea cu Klaus Iohannis. Monica Macovei, prima victimă

Aceştia au fost audiaţi în legătură cu un mesaj publicat de Monica Macovei, candidat independent la preşedinţie, în data de 28 octombrie, pe pagina sa de Facebook, potrivit căruia: "Mâine ar fi trebuit să particip la o emisiune online pe site-ul stirileprotv.ro. Am fost anunţată de reprezentanţii ProTV că emisiunea a fost anulată ca urmare a unui telefon din partea CNA. Mai mult, emisiunea la care a participat astăzi contracandidatul Johannis a fost ştearsă de pe site. Orice intervenţie a CNA asupra conţinutului unui site de internet reprezintă un abuz şi o încălcare flagrantă a legislaţiei române şi europene. CNA are atribuţii doar în audiovizual şi funcţionează într-o ţară UE, nu în Rusia sau China. Suntem în faţa unui precedent periculos pentru democraţie", a scris Monica Macovei pe pagina sa de Facebook.

Acuzație ”de ordin penal”

Valentin Jucan a spus că acuzaţia adusă de Monica Macovei privind faptul că CNA ar fi intervenit pentru anularea unei emisiuni online a Pro TV este o "acuzaţie de ordin penal". El a invocat articolul 6 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă. (2) Independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege. (3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine".

"Eu iau act de declaraţia clară pe care dânşii (reprezentanţii Monicăi Macovei, n.r.) au făcut-o într-un spaţiu oficial, într-o şedinţă a CNA. Cred că se constituie într-o declaraţie cel puţin la fel de valoroasă din punct de vedere juridic ca şi punctul de vedere în scris al Pro TV (...) Mie nu-mi rămâne altceva de făcut decât să sesizez nişte organe competente. După aceste audieri, voi sesiza Parchetul. Este inadmisibil să se aducă astfel de acuzaţii unei instituţii de ingerinţe în conţinutul editorial de la un pupitru al unei instituţii publice şi noi să ne prefacem că nu se întâmplă nimic (...) Voi sesiza Parchetul în legătură cu aceste acuzaţii", a spus Jucan.

El a făcut referire la faptul că Pro TV a negat într-un punct de vedere scris transmis CNA faptul că ar fi transmis staff-ului de campanie al Monicăi Macovei că ar fi anulat acea emisiune online (un video chat online) la intervenţia CNA.

"Nu avem de ce să ne cerem scuze”

Totodată, membrul CNA Monica Gubernat i-a întrebat pe reprezentanţii Monicăi Macovei de ce a fost necesar să acuze CNA "fără probe" şi dacă îşi vor cere scuze public şi Pro TV şi CNA.

"Nu avem de ce să ne cerem scuze, pentru că nu am adus acuzaţii nefondate. Dacă reprezentantul Pro TV care a vorbit cu noi n-a minţit, avem de-a face cu un caz penal. Dacă reprezentantul Pro TV a minţit în discuţia cu noi, atunci responsabilitatea aparţine Pro TV. Noi plecăm de la prezumţia de bună-credinţă a reprezentantului Pro TV, care ne-a dat motivul real al anulării emisiunii", a spus Mihai Politeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel