Unul din oamenii cheie ai președintelui Iohannis dezvăluie strategia liberalilor în UE

De la Alina Mungiu Pippidi la Dan Mihalache și Andrei Pleșu au fost vehiculate mai multe nume pentru echipa de consilieri a președintelui ales, Klaus Iohannis. Un singur  politician a respins ferm zvonurile care îl ”trimit” la Cotroceni. Europarlamentarul Eduard Hellvig, vicepreședinte PNL, a declarat pentru DCNews că nu se pune problema  să părăsească Parlamentul European. Unul dintre motivele care fundamentează decizia lui Hellvig ține de strategia echipei prezidențiale  în relația cu UE.

-De ce v-ați delimitat ferm de ”scenariile” mass media care vă văd la Cotroceni?

-În primul rând, nu s-a pus în discuție această opțiune. Lucrez de ani buni în echipa domnului Klaus Iohannis, mă cunoaște și știe că am intrat pe un parcurs  european. Știe că am candidat și am ajuns în  Parlamentul de la Bruxelles cu obiective clare și o strategie fundamentată la nivelul partidului. Nu am avut nicio clipă intenția de a renunța la acest proiect, așa că nu avea rost o astfel de discuție.

-Zvonurile apar în lipsa unor informații. Cine va face parte din echipa consilierilor?

-Numele lor va fi stabilit de președintele ales, în luna care ne desparte de intrarea efectivă în funcție. Când va intra la Cotroceni, va avea echipa completă, vă asigur.

-Poziția de europarlamentar este văzută ca una secundară, la nivelul opiniei publice. De ce să nu reveniți în prim planul scenei politice din țară?

-Vreau să rămân la Bruxelles pentru a continua proiectul pe care l-am menționat. Sunt pregătit pentru poziția de europarlamentar, am făcut parte din prima echipă românească la Bruxelles, în 2006-2007, am reluat această poziție anul trecut. Partidul trebuie să se consolideze la nivelul familiei sale politice, la nivel european, după ce a făcut o opțiune fundamentală,  intrând în PPE. Președintele ales a fost susținut, să nu uităm, de PPE. Este necesară o coerență între ceea ce s-a întâmplat pe scena politică, în țară, și ceea ce afirmăm la nivelul Parlamentului European.

-Bătălia internă se dă pentru posturi în Executiv, nu se duce pentru Bruxelles...

-Exact asta vreau să schimb. Fac mențiunea că în zona PPE avem în poziția de europarlamentar un fost premier, un fost ministru al Justiției, deci nu am neglijat Parlamentul European, dimpotrivă.  Dar, ca să răspund la întrebarea pe care o sugerați, insist asupra ideii că trebuie să dăm mai multă coerență politicilor naționale la nivelul PE. Interesul național  trebuie reprezentat mai bine la nivelul instituțiilor cum ar fi CE, PE sau NATO. Vorbim de o eficiență strategică la nivelul PE, care ne-a cam lipsit. De aceea cred că e bine ca să merg la Bruxelles, din poziția de vicepreședinte al PNL, responsabil cu politica externă.

-Aveți exemple despre ce înseamnă coerența strategică?

-La nivel de exemplu, vă dau situația Poloniei, țară a căror reprezentanți ocupă atât poziția de președinte al Comisiei de Apărare din PE, cât și pe cea de președinte al Comisiei de Economie,  într-un moment în care se discută viitorul buget pentru echipamentele militare. Interesul național al României vizează măsuri pentru asigurarea securității energetice, de exemplu. Ce ne-a lipsit, a fost sinergia între reprezentanții României în Europa.

-Deci, grupurile politice ar trebui să acționeze coordonat?

-La nivel european, strategiile nu țin de grupul politic din care faci parte, ci de interesul național. Asta ar trebui să înțeleagă toți. Asta înseamnă schimbarea, cerută de români: ca europarlamentarii noștri, indiferent de grupul politic din care fac parte,  să acționeze în baza unei strategii naționale, nu a intereselor de partid.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel